Tech
Billionaire entrepreneur and founder of SpaceX Elon Musk speaks at the 68th International Astronautical Congress 2017 in Adelaide on September 29, 2017. 
Musk said his company SpaceX has begun serious work on the BFR Rocket as he plans an Interplanetary Transport System. / AFP PHOTO / PETER PARKS

Elon Musk felvenné a harcot a kamugyárosokkal

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 05. 24. 13:49

Korábban a témában:

A Tesla és a SpaceX vezére ezúttal nem a közlekedés, az űrkutatás, vagy épp a lángszórók területén akar nagyot alkotni, hanem a média világán változtatna. Musk arról beszélt a Twitteren, hogy a médiában túl sok a hazugság, ezért egy olyan szolgáltatást akar indítani, ami megbízhatóságuk szerint értékelné az újságírókat és a hírportálokat.

Egy olyan oldalt készítek, ahol a nyilvánosság értékelheti bármelyik cikk igazságtartalmát, és követhető lenne a megbízhatósága minden újságírónak, szerkesztőnek és publikációnak.”

A „Vasember” azt is belengette, hogy a szolgáltatást „Pravda” néven indítaná útnak. Így hívták a Szovjetunió egykori vezető napilapját, ami egyben a Kommunista Párt Központi Bizottságának hivatalos lapja is volt. Ugyan ma is létezik, de már kevesen olvassák és nem napi rendszerességgel jelenik meg. A kifejezés egyben „igazságot” jelent.

A hasonló nevű, angol nyelvű Pravda Reportnak ugyan nincsenek kommunista kötődései, de egyszerre ad felületet valós híreknek és összeesküvés-elméleteknek.

Hamar kiderült, hogy a Pravda Corp nevű céget már tavaly októberben bejegyezték az Egyesült Államokban található Delaware államban, és a hivatalos dokumentumban olvasható Jared Birchall neve is, aki a Neuralink és The Boring Company cégeknél tölt be vezető posztot, így egyértelmű a szál Elon Muskhoz.

Musk megerősítette a dokumentum hitelességét a Gizmodo újságírójának, és azt is elárulta, hogy a Pravdával azután fog komolyabban foglalkozni, miután befejezte a Tesla Model 3-on való munkát.

“OLYAN VAGY, MINT TRUMP!”

Az ötletet látva persze sokakban felmerült az aggodalom, hogy a mindenki számára nyitott online értékelést könnyedén lehetne manipulálni.

Elon következő cége: az újságírókról szóló Rate My Professor. Milyen remek ötlet, ami nyilván nem lesz rögtön kihasználva rögtön szélsőséges, és előrelátható módokon”

– írta Twitteren a propaganda-kutatással is foglalkozó Rene DiResta, a Data for Democracy szervezet vezetője.

Siva Vaidhyanathan, a Virginia Egyetem professzora szerint a szolgáltatásnak akkor lehet értelme, ha független szervezetek felügyelnék, és okosan kidolgozott metódus állna mögötte.

Nem ez az első alkalom, hogy Musk kiakad a médiamunkásokra. A héten a Reveal lap újságíróival került összetűzésbe, akik azt állították, hogy a Tesla számos üzemi balesetet nem jelent, és nem megfelelő körülmények közt töltik napjaikat az alkalmazottak.

A Twitteren számos újságíró megjegyezte azt is, hogy Musk azt csinálja, amit Donald Trump elnök: olyan cikkeket kritizál, amiket negatívnak talál. A The Verge riportere, Andre J. Hawkins szerint Musk egy „médiahajhász Trump-i figura”.

Gondoltam, hogy ezt fogod mondani. Bármikor bárki kritizálja a médiát, a média visítani kezd, hogy olyan vagy, mint Trump. Mit gondoltok, miért őt választották meg? Mert senki nem hisz már nektek többé. Rég elveszítettétek a hitelességeteket.”

– vágott vissza Musk.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.