Tech

Megszökött, majd a miniszterelnökkel közös gépen menekült a bitcoinbűnöző

Március elején írtuk, hogy akkor még ismeretlen elkövetők 600 számítógépet loptak el egy izlandi adatközpontból, méghozzá kriptobányászati célokra. Az eredetileg is bányászatra használt felszerelés együttes értékét a lopást követően kétmillió dollár (~ 509 millió forint) értékre becsülték a szakértők.

A rendőrség időközben elfogta az egész akció kitervelésével és lebonyolításával vádolt Sindri Thor Stefanssont, aki – a The Guardian cikke alapján – filmbe illő módon folytatta az ügy sztoriját: egy ablakon távozott a Sogn börtönből, majd egy olyan repülőgépen jutott el Svédországba, aminek a fedélzetén utazott az izlandi miniszterelnök, Katrín Jakobsdóttir is.

Katrín Jakobsdóttir (balra) nem is sejthette, hogy egy bűnözővel együtt utazik – Forrás: AFP PHOTO / TT News Agency / Claudio BRESCIANI / Sweden OUT

Stefansson menekülése viszont olyan tekintetben nem volt filmbe illő, hogy leginkább a szerencsének és helyi rendfenntartó szervek mulasztásainak köszönhető, hogy a férfi simán meg tudott lógni az intézményből, ahová 11 napja szállították át. A Sogn börtön körül nincsenek kerítések, a raboknak szabad hozzáférése van a telefonhoz és az internethez, ráadásul a férfi eltűnése csak azután szúrt szemet a személyzetnek, hogy a menekülésre használt repülő felszállt a börtöntől 95 kilométerre lévő repülőtérről.

A számítógépek ellopásával gyanúsított Stefanssont később a biztonsági felvételek alapján azonosították, kiderült, hogy hamis iratokkal jutott át a reptéri ellenőrzéseken, és az ügy egyik legnagyobb pikantériája, hogy a bitcoinbűnöző által választott gépen utazott Katrín Jakobsdóttir izlandi miniszterelnök is, aki

azért utazott Stockholmba, hogy találkozzon India miniszterelnökével.

Sindri Thor Stefansson ellen az esetet követően azonnal nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a helyi hatóságok, viszont a svéd rendőrség eddig még nem tudta elkapni és letartóztatni a férfit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik