Tech

Életmentő újítás? Visszahívhatók lehetnek a Messenger-üzenetek

Kiakadtak a felhasználók, amikor kiderült, Zuckerberg képes eltüntetni a saját, már elküldött Messenger-üzeneteit - ez lehet a válasz a botrányra.

Nem áll jól a Facebook szénája. A sorozatos adatkezelési és egyéb botrányok nyomán ott tartunk, hogy Mark Zuckerberg gigasite-ja ma már minimum megbízhatatlan, de inkább veszélyes, sötét ügyleteket bonyolító gonosz vállalatként tűnik fel a tömegek szemében, számon kérhetőséget, átláthatóságot firtatnak a tudatosabb hangok, és így tovább. Ezen a legfrissebb minibotrány sem segít: kiderült, hogy a Facebook csendben, minden figyelmeztetés vagy utólagos jelzés nélkül kitörölte a cégvezető néhány korábban elküldött privát üzenetét.

TechCrunch számolt be a hírről, miszerint Zuckerberggel üzenetváltásban részt vevő Messenger-felhasználók közül többen azt vették észre, hogy Zuckerberg nekik küldött üzenetei közül több egyszerűen eltűnt a levelezésükből, miközben a törlésnek semmi jele, és saját válaszüzeneteik érintetlenül ugyanott voltak, ahol korábban. Ez a funkció az egyszerű, mezei felhasználóknak, ugyebár, nem elérhető, kizárólag néhány magas rangú cégvezetőnek a Facebook vezetőségében. Természetesen óriási felzúdulást okozott a hír, kettős mércével vádolták a céget, mások azt firtatták, vajon Zuckerbergnek mennyi takargatnivalója van.

A Facebook szerint a 2014-es Sony-hackerbotrány nyomán felmerült biztonsági szempontok indokolták az üzenetek törlését.

Miután a Sony Pictures e-mailjeit 2014-ben feltörték, eszközöltünk néhány változtatást, hogy a vezetőink kommunikációját védjük. Többek között limitáltuk Mark üzeneteinek megtartási idejét a Messengerben, mindezt úgy, hogy betartottuk az üzenetek megőrzésére vonatkozó kötelezettségünket.

– nyilatkozta a TechCrunchnak a cég egy sajtósa.

Ugyanakkor az ügy hatására a Facebook lépne egy merészet: bocsánatkérés mellett  egy nappal a botrány után belengették annak lehetőségét, hogy az „unsend” funkciót hamarosan, a következő hónapok során fokozatosan elérhetővé teszik mindenki számára, addig pedig nem törölnek ki további felsővezetői üzeneteket.

A visszahívható üzenetek funkciót biztosan örömmel fogadnák néhányan, ám a kritikusabb hangok átlátnak a szitán, és rávilágítanak, hogy a Facebook csak saját gyanús viselkedéséről akarja így elterelni a figyelmet, ráadásul ezzel nem igazán tesznek azért, hogy befoltozzák a felhasználói bizalmon tátongó óriási lyukat.

Egyébként a visszahívható üzenetekhez valamelyest hasonló funkció már létezik a Messengerben: a titkos beszélgetésekben minden résztvevő tudtával megadható az üzenetek lejárati ideje, mely leteltével az üzenet automatikusan törlődik a beszélgetésből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik