Tech
A view of Bitcoin token. 
A split in the Bitcoin community is set to create a new incompatible version of the cryptocurrency. They plan to offer existing investors a matching amount of a new virtual asset - called Bitcoin Cash - which could put pressure on the value of original bitcoins.
The bitcoin (BTC) hard fork will be happening on midday in London i.e. 12:20 UTC. (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)

Sok magyart érdekel a bitcoin, de kevesen értik

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 03. 13. 07:35

Korábban a témában:

A magyar internetezők 63 százaléka hallott már a bitcoinról. Ez persze nem jelenti azt, hogy közel 3,5 millió magyar tökéletesen tájékozott lenne a témában – derül ki az NRC Marketingkutató és Tanácsadó felméréséből , amit az MTI-nek juttattak el.

A sajtóban csak minden harmadik netező olvassa el legalább alkalmanként a bitcoinnal kapcsolatos híreket, az ismeretek pedig jellemzően csak a jelenség tényére, esetleg alapvető információkra vonatkoznak – komolyabb tudással saját megítélése szerint minden tizedik netező rendelkezik, teljesen otthonosan pedig alig 2 százalékuk mozog a témában.

Bár jelenleg csak a magyar internetezők egy-másfél százalékának van bitcoinja, és nagyjából ugyanennyien vannak, akik komolyan tervezik a kriptovaluta beszerzését, azért a netezők közel egyötöde már fontolóra vette a jövőbeni vételt.

A FIATALOK FOGÉKONYABBAK

A férfiak, a budapestiek és a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők az átlagosnál nagyobb arányban vannak képben a bitcoinnal kapcsolatban, ahogy a fiatalok is jártasabbak ez ügyben, mint az idősebb korosztály.

A téma valódi “amatőr szakértői” jórészt húszas vagy harmincas éveikben járnak.

Handshake reflected on a smartphone placed on a laptop.
Fotó: Thinkstock

Hiába igaz tehát, hogy általában véve a gazdasági, pénzügyi hírek iránti érdeklődés jellemzőbb az idősebb – negyvenes, ötvenes – korosztályokra, az a tény, hogy a fiatalok nyitottabbak a technológiai újdonságokra, a befektetési lehetőségekre, és a kockázatvállalási hajlandóságuk is nagyobb, azt eredményezi, hogy leginkább az Y generáció fogékony a témára.

A vásárlásra való nyitottság természetesen együtt jár a technológiával kapcsolatos ismerek alaposságával, így a közeljövő tipikus bitcoin-birtokosai a húszas-harmincas éveikben járó férfiak lesznek. Ők később bevonhatják a felhasználói körbe ismerőseiket is.

SOKAK SZERINT LUFI

A jövőbeli terveket persze az is erősen befolyásolja, mit gondolunk a kriptovaluta jövőjéről.

Ha csak azokat vizsgáljuk, akik alapvetően tisztában vannak a bitcoin lényegével, akkor is elég nagy a bizonytalanság, és a megosztottság is – igaz, a többség inkább a negatívumokat és a veszélyeket látja.

Míg 38 százalék ért egyet azzal, hogy a bitcoin jó befektetés lehet, azt pedig 35 százalék tudja elképzelni, hogy ez lehet a jövő fizetőeszköze, addig négyből hárman kockázatosnak érzik bitcoinba fektetni a pénzüket.

Ráadásul közel 60 százalék osztja azt a nézetet, miszerint az egész bitcoin-jelenség csupán egy lufi, amely idővel ki fog pukkanni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A Facebook logo is seen on an iPhone in this photo illustration on November 20, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.