Tech

Súlyos büntetés jár a széthagyott közbringákért

Bécs megelégelte, hogy szanaszét hevernek a kölcsönkerékpárok a városban, ezért szigorú szabályozásokat vezet be. A kölcsönzőcégeknek megadott határidőn belül el kell szállítaniuk a meghibásodott, vagy rossz helyen leállított kerékpárokat, máskülönben akár 700 euró (kb. 220 ezer forint) bírság is kiszabható rájuk. Az új rendelet olyan cégekre vonatkozik, amelyek fix dokkoló állomás nélküli kerékpárokat üzemeltetnek. A szabályozás két hónap múlva lép életbe.

A kerékpárkölcsönző cég hétköznapokon 6 és 18 óra között például a bejelentést követően négy órán belül köteles elszállítani a meghibásodott, valahova ledobott bicikliket. Hétvégén pedig 12 óra a türelmi idő.

Itt az új közbringarendszer, amely leválthatja a Bubit
Kicsit sárga, kicsit zöld, a dokkoló nélküli LimeBike elstartolt Európában.

Bécs zöldfelületein eleve nem szabad letenni a bringákat, kivéve, ha azokat az erre kijelölt tárolókba, vagy a városszerte kihelyezett mobil kerékpártárolókba teszik. Olyan útszakaszon vagy járdán sem szabad őket leállítani, ahol akadályozzák a forgalmat.

Új szabályok vonatkoznak a kölcsönző cégekre is, akiknek mostantól bécsi székhellyel kell rendelkezniük. A cégek maximum 1.500 kerékpárt üzemeltethetnek, melyeket egyenként akkreditáltatniuk kell. A bicikliket sorszámozzák és a cég ügyfélszolgálati telefonszámát is könnyen látható helyen kell feltüntetni rajtuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik