Tech

Jövőre már a Holdon is lesz 4G

A berlini székhelyű PRScientists a Vodafone Németországgal és az Audival közösen dolgozik az első magánúton finanszírozott holdra szállás megvalósításán. A „Küldetés a Holdra” misszió a tervek szerint 2019-ben indul Cape Canaveralból, egy SpaceX Falcon 9 rakéta közreműködésével, és a Vodafone Németország a Nokiát választotta partneréül az űrszabványoknak megfelelő hálózat fejlesztéséhez.

Ha minden jól alakul, akkor a tervezett 4G hálózatának köszönhetően első alkalommal válik lehetővé HD videófelvétel élő közvetítése a Hold felszínéről, globális nézőközönség számára.

A tervek szerint a Holdra tervezett 4G hálózaton két Audi Lunar Quattro holdjáró csatlakozik majd az Autonóm Landolási és Navigációs Modulon található bázisállomáshoz. A holdjárók a hálózat segítségével ráadásul nemcsak kommunikálni képesek a bázissal, de tudományos adatok és HD videófelvételek továbbítására is képessé válnak, miközben óvatosan megközelítik és átvizsgálják a NASA Apollo 17-es holdjáróját, amit a legutóbb Holdra lépő űrhajósok (Eugene Cernan parancsnok és Harrison Schmitt) használtak, amikor 1972 decemberében bejárták a Taurus-Littrow völgyet.

AZ ALKOTÓK, A BÁZISÁLLOMÁS ÉS AZ EGYIK LUNAR QUATTRO – Forrás: Vodafone

A Vodafone által végzett tesztek azt jelzik, hogy a bázisállomás a 1800 MHz-es frekvenciatartományban a várakozások szerint képes lesz 4G hálózaton közvetíteni, és a történelem első élő HD videóját visszaküldeni a Hold felszínéről, amelyet a globális nézőközönség a PTScientist berlini irányító központ szerveréhez kapcsolódó ‘mélyűri’ (deep space) linken keresztül tekinthet meg.

A 4G hálózat energiahatékonysága az analóg rádióénál sokkal magasabb, ami kritikus fontosságú a „Küldetés a Holdra” számára, és az első lépést jelenti abban a folyamatban, amelynek célja a kommunikációs infrastruktúra kiépítése a jövőbeli küldetések számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik