Tech

Jövőre már a Holdon is lesz 4G

Birkás Péter
Birkás Péter

újságíró. 2018. 02. 27. 16:52

Korábban a témában:

A berlini székhelyű PRScientists a Vodafone Németországgal és az Audival közösen dolgozik az első magánúton finanszírozott holdra szállás megvalósításán. A „Küldetés a Holdra” misszió a tervek szerint 2019-ben indul Cape Canaveralból, egy SpaceX Falcon 9 rakéta közreműködésével, és a Vodafone Németország a Nokiát választotta partneréül az űrszabványoknak megfelelő hálózat fejlesztéséhez.

Ha minden jól alakul, akkor a tervezett 4G hálózatának köszönhetően első alkalommal válik lehetővé HD videófelvétel élő közvetítése a Hold felszínéről, globális nézőközönség számára.

A tervek szerint a Holdra tervezett 4G hálózaton két Audi Lunar Quattro holdjáró csatlakozik majd az Autonóm Landolási és Navigációs Modulon található bázisállomáshoz. A holdjárók a hálózat segítségével ráadásul nemcsak kommunikálni képesek a bázissal, de tudományos adatok és HD videófelvételek továbbítására is képessé válnak, miközben óvatosan megközelítik és átvizsgálják a NASA Apollo 17-es holdjáróját, amit a legutóbb Holdra lépő űrhajósok (Eugene Cernan parancsnok és Harrison Schmitt) használtak, amikor 1972 decemberében bejárták a Taurus-Littrow völgyet.

AZ ALKOTÓK, A BÁZISÁLLOMÁS ÉS AZ EGYIK LUNAR QUATTRO – Forrás: Vodafone

A Vodafone által végzett tesztek azt jelzik, hogy a bázisállomás a 1800 MHz-es frekvenciatartományban a várakozások szerint képes lesz 4G hálózaton közvetíteni, és a történelem első élő HD videóját visszaküldeni a Hold felszínéről, amelyet a globális nézőközönség a PTScientist berlini irányító központ szerveréhez kapcsolódó ‘mélyűri’ (deep space) linken keresztül tekinthet meg.

A 4G hálózat energiahatékonysága az analóg rádióénál sokkal magasabb, ami kritikus fontosságú a „Küldetés a Holdra” számára, és az első lépést jelenti abban a folyamatban, amelynek célja a kommunikációs infrastruktúra kiépítése a jövőbeli küldetések számára.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

ILLUSTRATION - A young man holds a smartphone displaying an erotic photo of a young woman in Hanover, Germany, 31 October 2013. Many headmasters from Cloppenburg have warned parents against the new trend of 'sexting', an act of sending sexually suggestive photographs between mobile phones or upload them to social networks. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.