Tech

A németek szerint jogsértő, hogy saját névvel kell regisztrálni a Facebookra

A berlini regionális bíróság kimondta, hogy a Facebook több gyakorlatával is megsérti a német fogyasztóvédelmi törvényeket. A bíróság szerint a nagy kék közösségi cég úgy gyűjt és használ fel személyes adatokat, hogy arról nem nyújt megfelelő tájékoztatást a felhasználóknak, emellett olyan adatvédelmi beállítások alapértelmezettek, amelyek nem védik megfelelően a privátszférát, míg az igazán hasznosakat eldugják. A keresetet a német Fogyasztói Szervezetek Szövetsége (Vzbv) nyújtotta be az ország adatvédelmi törvényére hivatkozva.

A bíróság igazat adott a fogyasztóvédelmiseknek abban, hogy a Facebook nem ad elegendő tájékoztatást az alapértelmezett beállításokkal kapcsolatban. Példaként említik, hogy a közösségi oldal mobilappjának telepítésekor már alapból aktiválva van a helykiszolgálás, így rögtön tudni, hogy hol tartózkodik a felhasználó. Alapból engedélyezett az a beállítás is, ami engedélyezi a keresőmotoroknak, hogy adott személy nevére keresve rögtön megjelenjen a találatok közt az illető személyes Facebook profilja.
Az sem felel meg a németek évtizede hatályos törvényének, hogy valódi néven kell regisztrálni az oldalra.

Azzal viszont nem értett egyet a bíróság, hogy a Facebook tévesen hívja magát ingyenes szolgáltatásnak, miközben a felhasználók valójában adataikkal fizetnek a használatáért.

Mivel a döntés egy helyi bíróságon született, és vélhetően mindkét fél fellebbez, nem ez a végleges döntés.  A Facebook szóvivőjének elmondása szerint idén változtatni fognak adatvédelmi szabályzatukon is annak érdekében, hogy az megfeleljen a nemsokára érvénybe lépő uniós adatvédelmi törvénynek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik