Tech
An iphone with a facebook login screen is seen with a striked out facebook logo in the background in this photo illustration on September 22, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)

A németek szerint jogsértő, hogy saját névvel kell regisztrálni a Facebookra

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 02. 13. 11:53

Korábban a témában:

A berlini regionális bíróság kimondta, hogy a Facebook több gyakorlatával is megsérti a német fogyasztóvédelmi törvényeket. A bíróság szerint a nagy kék közösségi cég úgy gyűjt és használ fel személyes adatokat, hogy arról nem nyújt megfelelő tájékoztatást a felhasználóknak, emellett olyan adatvédelmi beállítások alapértelmezettek, amelyek nem védik megfelelően a privátszférát, míg az igazán hasznosakat eldugják. A keresetet a német Fogyasztói Szervezetek Szövetsége (Vzbv) nyújtotta be az ország adatvédelmi törvényére hivatkozva.

A bíróság igazat adott a fogyasztóvédelmiseknek abban, hogy a Facebook nem ad elegendő tájékoztatást az alapértelmezett beállításokkal kapcsolatban. Példaként említik, hogy a közösségi oldal mobilappjának telepítésekor már alapból aktiválva van a helykiszolgálás, így rögtön tudni, hogy hol tartózkodik a felhasználó. Alapból engedélyezett az a beállítás is, ami engedélyezi a keresőmotoroknak, hogy adott személy nevére keresve rögtön megjelenjen a találatok közt az illető személyes Facebook profilja.
Az sem felel meg a németek évtizede hatályos törvényének, hogy valódi néven kell regisztrálni az oldalra.

Azzal viszont nem értett egyet a bíróság, hogy a Facebook tévesen hívja magát ingyenes szolgáltatásnak, miközben a felhasználók valójában adataikkal fizetnek a használatáért.

Mivel a döntés egy helyi bíróságon született, és vélhetően mindkét fél fellebbez, nem ez a végleges döntés.  A Facebook szóvivőjének elmondása szerint idén változtatni fognak adatvédelmi szabályzatukon is annak érdekében, hogy az megfeleljen a nemsokára érvénybe lépő uniós adatvédelmi törvénynek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.