Tech

Gyerekként imádtuk, és most is viszik, mint a cukrot

A Super Nintendo Entertainment Systemet, vagy ahogy a legtöbben ismerik, a SNES-t még a kilencvenes évek elején dobták piacra, és mind a mai napig a japán Nintendo egyik legsikeresebb konzoljaként tartják számon. Közel ötven millió fogyott belőle világszerte, és aki gyerekként volt olyan szerencsés, hogy birtokolt egyet, az mind a mai napig boldogan gondol vissza a gép előtt töltött órákra, és az olyan játékokra, mint például a Super Mario World vagy a Donkey Kong Country.

AZ EREDETI SNES AMERIKAI VERZIÓJA – Forrás: Nintendo

A retro manapság nagy divat, a videojátékok világában is, és ezzel tisztában van a Nintendo, ezért kezdték el újra kiadni a legendás gépeiket, kisebb, kompaktabb formában, megpakolva előre telepített játékokkal, megoldva, hogy kompatibilisek legyenek a modern tévék HDMI-portjaival és nagyobb felbontással.

BALRA AZ EURÓPAI, JOBBRA AZ AMERIKAI SNES MINIForrás: Nintendo

A Nintendo Entertainment System (avagy NES) mini verziója még 2016-ban került a boltokba, 2017 nyarán pedig megjelent a SNES új változata, amiből egy hónap leforgása alatt kétmillió példány kelt el. Az apró, huszonegy előretelepített játékkal kapható gép villámgyorsan hiánycikk lett, a Nintendo pedig megnövelte a gyártókapacitást, és a megjelenés óta már 4 milliónál is több gép talált gazdára, ami meglehetősen szép eredmény egy alapvetően 25 éves játékgéptől.

A retro konzolok sorozata ráadásul ezzel még nem ért véget, hiszen a Nintendo ígéretei szerint a mini NES 2018 folyamán újra kapható lesz, sőt a szakértők arra számítanak, hogy idén még a szintén legendás Nintendo 64-ből is készül majd miniatűr, modern tévékre is csatlakoztatható verzió.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik