Tech

Kirúgták a hawaii rakétapánik felelősét

Atombomba (Array)
Atombomba (Array)

Hamis rakétariadó keltett pánikot január 14-én a Hawaiihoz tartozó Oahu szigetén, mikor egy emberi hibából kiküldött mobiltelefonos üzenet arról tájékoztatta a lakosságot, hogy ballisztikus rakéta közeledik a szigethez, és mindenkinek azonnal fedezékbe kell vonulnia.

Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság vizsgálatot indított az ügyben, tegnap pedig hivatalosan is bejelentették, hogy az üzenetet küldő munkatársat elbocsátották, és a Hawaii Vészhelyzet Kezelő ügynökség ügyintézője is lemondott a posztjáról.

Az FCC vizsgálata a napokban megállapította, hogy a Hawaii Vészhelyzetkezelési Ügynökség éjféli váltásakor spontán gyakorlatot rendeltek el, viszont senki sem volt a megfelelő helyen, amikor kiadták az első belső jelzést egy (elképzelt) ballisztikus rakéta közeledéséről.

A bent dolgozók egyszer csak kaptak egy hívást a csendes-óceáni parancsnokságtól, hogy baj van, jön a rakéta. Az előre felvett hanganyag az ilyenkor szokásos szöveget nyomta le, benne volt az is, hogy „ez nem gyakorlat”, de azért nyomatékosításul háromszor is elmondták, hogy ez mégis GYAKORLAT.

Az elbocsátott ügyeletes állítása szerint nem hallotta, hogy gyakorlatról van szó, ezért két percre rá kiküldte az üzenetet, hogy baj van. A helyzeten csak rontott, hogy mindenki kapkodva igyekezett megállapítani, valóban van-e rakétafenyegetés, ezért nem kevés idő telt el, amíg lefújták az alarmot.

Az ügyeletest már múlt pénteken elbocsátották, és Hawaii állam illetékesei azt is hozzátették az ügyhöz, hogy az alkalmazott teljesítményével a múltban is voltak problémák, és a kollégáitól is rendszeresen érkeztek panaszok a munkájára a feletteseihez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik