Nagyvilág

Félrehallás vezetett a nagy hawaii rakétapánikhoz

Pont azt a részt nem hallotta az ügyeletes munkatárs, hogy GYAKORLAT, GYAKORLAT, GYAKORLAT! Hát kiküldte a vészjelzést.

Kiszivárgott, mi okozta a január 13-i hawaii rakétapánikot, amikor sms-ben értesítették a szigetlakókat, hogy rakétatámadás várható, mindenki keressen fedezéket, ez nem gyakorlat. Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) vizsgálata megállapította, hogy a Hawaii Vészhelyzetkezelési Ügynökség éjféli váltásakor spontán gyakorlatot rendeltek el – írja az NBC News.

Reggel 8-kor értesítették is a következő váltással érkező felettest, aki azt hitte, csak éjfélkor várható a gyakorlat. Senki sem volt a megfelelő helyen, amikor kiadták az első belső jelzést egy (elképzelt) ballisztikus rakéta közeledéséről. A felettes persze nem szólt az alatta dolgozóknak a gyakorlatról.

Így a bent dolgozók egyszer csak kaptak egy hívást a csendes-óceáni parancsnokságtól, hogy baj van, jön a rakéta. Az előre felvett hanganyag az ilyenkor szokásos szöveget nyomta le, benne volt az is, hogy „ez nem gyakorlat”, de azért nyomatékosításul háromszor is elmondták, hogy ez mégis GYAKORLAT.

Azonban az ügyeletes ezt nem hallotta állítása szerint, ezért két percre rá kiküldte az üzenetet, hogy baj van. A helyzeten csak rontott, hogy mindenki kapkodva igyekezett megállapítani, valóban van-e rakétafenyegetés, ezért nem kevés idő telt el, amíg lefújták az alarmot.

A történet érdekessége, hogy mindezt egy írásbeli vallomásból tudják, de maga az ügyeletes még nem beszélt az FCC-vel. A szervezet szerint a meg nem nevezett illető nem működik együtt velük. Mindenesetre a jelentés arra jutott, nem jó, hogy egyetlen ember belátására van bízva, riadót hirdet-e egy komplett szövetségi államban. Szükséges lenne ezért beépíteni a rendszerbe egy ellenőrzést, na meg egy cselekvési tervet, mi a teendő fals riadó esetén. Az indok egyszerű:

az emberek nem fogják komolyan venni a valóban véresen komoly figyelmeztetést, ha ilyen malőrök előfordulnak.

(Kiemelt kép: Europress/AFP/KCNA/KNS)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik