Tech

Nyerőgépként ontották a pénzt a bankautomaták

Az amerikai titkosszolgálat egy olyan támadási eljárásra hívta fel a bankok figyelmét, ami eddig nem volt jellemző az Egyesült Államokban. A „jackpotting”, azaz „nyerőgépezés” lehetővé teszi a hackerek számára, hogy jelentős mennyiségű bankjegyet lophassanak el ATM automatákból.

A kivitelezés viszont összetett folyamat, szükséges hozzá, hogy a kiberbűnöző fizikailag hozzáférhessen az ATM géphez, továbbá egy kártékony kódot is használnia kell, hogy átvehesse az irányítást a gép felett. Amennyiben sikeresen jár el, a bankjegyek úgy kezdenek el ömleni az automatából, mintha egy nyerőgépen ütnék meg a jackpotot.

A titkosszolgálat szerint a bűnözők főleg az olyan különálló automaták ellen vetik be a módszert, amelyek gyógyszertárakban, utak mentén vagy más létesítmények mellett találhatók.

A héten legalább hat ilyen támadást jelentettek világszerte, eddig több mint egymilliárd dollárnak veszett nyoma, de tavaly Latin-Amerikában, Európában és Ázsiában is észleltek hasonló eseteket. A biztonsági szakértők szerint a közelgő időszakban még több várható, mivel a sötét weben az elmúlt hónapokban keresetté váltak az ATM-ek feltörésével kapcsolatos kártékony kódok és támadási eljárások.

A vizsgálatok szerint a támadók lehetnek különálló személyek, de akár egy szervezett bűnözői csoport is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik