Tech

Itt a csúcskamera, ami sötétben is a maximumot nyújtja

Már javában zajlik az idei CES Las Vegasban, ahol nemcsak a tévé- és autógyártók mutatják be a legújabb portékáikat, de a fényképezőgépek és kamerák piacán érdekelt cégek is. Köztük a Panasonic, akik lerántották a leplet a legújabb, tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépükről, a LUMIX GH5S-ről, ami továbbfejlesztett videórögzítési funkciókkal

és gyenge fényviszonyok között is megnövelt képminőséggel igyekszik vásárlásra csábítani a fotózás és videózás szerelmeseit.

A gyártó ígéretei szerint az új, 10,2 megapixeles Dual Native ISO technológiával és Venus Engine képfeldolgozóval működő Digital Live MOS képérzékelő a kép legsötétebb részeit is élethűen jeleníti meg, akár ISO 51200 érzékenységgel. A több képarányt kezelő képérzékelő megfelelő kapacitással rendelkezik, hogy azonos látószöget nyújtson azonos gyújtótávolságnál, 4:3, 17:9, 16:9 és 3:2 képaránynál is.

Forrás: Panasonic

A LUMIX GH5 4K 60p/50p felbontással képes videót rögzíteni, és 4K 60p/50p videorögzítését nyújt Cinema 4K (4096×2160) felbontásban. A fényképezőgép akár belső 4:2:2 10-bites videórögzítésre, azaz élethű színmegjelenítést biztosító színminta-vételezés is alkalmas, ráadásul sem a Full HD, sem a 4K videóknál nincs korlátozva a felvétel időtartama.

A gyenge fényviszonyok között is kiválóan teljesítő kamera a nagyobb fényérzékenységnek és a képérzékelő optimális kalibrálásának köszönhetően -5 fényértékkel jobb teljesítményt nyújt a Low Light AF üzemmódban. A Live View Boost is egy hasznos funkció, amely a fényérzékenység kizárólag élő nézőképben való megnövelésével lehetővé teszi a kompozíció megtekintését akár teljes sötétben is.

Forrás: Panasonic

Hogy kellően bírja a kemény terepi igénybevételt, a GH5S első és hátsó váza magnéziumöntvényből készült és nem csupán cseppálló, de a pornak és -10 Celsius fokig a fagynak is ellenáll. A GH5S kettő SD memóriakártya-foglalattal rendelkezik, amelyek kompatibilisek a nagy sebességű és kapacitású UHS-II és Video Speed Class 60 szabványokkal, és természetesen HDMI A típusú csatlakozó is rendelkezésre áll.

Mindez persze nem olcsó mulatság, a január végétől kapható készülék ára 2500 dollár, ami átszámolva nagyjából 650 000 forintot jelent, méghozzá ÁFA nélkül, ami annyit jelent, hogy a Panasonic új csúcsgépe 800 000 Ft-nál olcsóbban aligha lesz beszerezhető hazánkban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik