Tech
POUR ILLUSTRER LE PAPIER DE ANNE BEADE : "UN MUSEE DE L'INFORMATIQUE A LA DEFENSE POUR (RE)DECOUVRIR LES VIEUX PC". Le premier ordinateur du fabriquant américain Apple, Lisa (1983) avec écran graphique et souris, est exposé le 11 avril 2008 au Musée de l'Informatique, à l'Arche de la Défense à Paris qui ouvrira au public le 15 avril 2008. A l'origine de ce projet, Philippe Nieuwbourg, un passionné des technologies de l'information, a rassemblé 200 objets rares, issus essentiellement de collections privées, pour retracer l'histoire de l'informatique pour un voyage surprenant au fil des premiers PC, souris et disquettes à nos jours.  AFP PHOTO FRANCK FIFE / AFP PHOTO / FRANCK FIFE

Visszatér az Apple legendás operációs rendszere

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2017. 12. 28. 11:56

Korábban a témában:

A technológia dübörög előre, de közben időről időre felszállhatunk a nosztalgiavonatra. Jövőre ingyen elérhetővé válik az Apple legendás Lisa nevű számítógépének operációs rendszere, egészen pontosan annak forráskódja.

Az 1983-ban megjelent Lisa (Local Integrated System Architecture) az első olyan személyi számítógépek közé tartozott, amelyek már grafikus kezelőfelületet kaptak és egérrel lehetett vezérelni, ez a modell előzte meg az 1984-ben berobbant Macintosh-t.

Az amerikai Számítógéptörténeti Múzeum (Computer History Museum) kurátora nemrég jelentette be, hogy sikeresen visszaállították a Lisa rendszer és az arra írt alkalmazások forráskódját, amit a jövő év során nyílt forráskódként közzétesznek, azaz szabadon letölthető és módosítható lesz.

A Lisa-n többek közt a Lisa Office System nevű programcsaládot lehetett használni, ami hét alkalmazást foglalt magába, többek közt számológépet, szövegszerkesztőt.

Megjelenésekor a Lisa 9995 dollárba került, és elsősorban üzleti ügyfeleknek szánták. 5MHz-es Motorola 68000 processzorral, egy megabájt memóriával és 5 megabájt tárhellyel volt felszerelve. A borsos árcímke miatt az Apple körülbelül százezer darabot szeretett volna eladni belőle, ennek körülbelül tizede kelt el és hatalmas bukás volt, mivel több mint 150 millió dollárt öltek a fejlesztésébe.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.