Tech

Visszatér az Apple legendás operációs rendszere

A technológia dübörög előre, de közben időről időre felszállhatunk a nosztalgiavonatra. Jövőre ingyen elérhetővé válik az Apple legendás Lisa nevű számítógépének operációs rendszere, egészen pontosan annak forráskódja.

Az 1983-ban megjelent Lisa (Local Integrated System Architecture) az első olyan személyi számítógépek közé tartozott, amelyek már grafikus kezelőfelületet kaptak és egérrel lehetett vezérelni, ez a modell előzte meg az 1984-ben berobbant Macintosh-t.

Az amerikai Számítógéptörténeti Múzeum (Computer History Museum) kurátora nemrég jelentette be, hogy sikeresen visszaállították a Lisa rendszer és az arra írt alkalmazások forráskódját, amit a jövő év során nyílt forráskódként közzétesznek, azaz szabadon letölthető és módosítható lesz.

A Lisa-n többek közt a Lisa Office System nevű programcsaládot lehetett használni, ami hét alkalmazást foglalt magába, többek közt számológépet, szövegszerkesztőt.

Megjelenésekor a Lisa 9995 dollárba került, és elsősorban üzleti ügyfeleknek szánták. 5MHz-es Motorola 68000 processzorral, egy megabájt memóriával és 5 megabájt tárhellyel volt felszerelve. A borsos árcímke miatt az Apple körülbelül százezer darabot szeretett volna eladni belőle, ennek körülbelül tizede kelt el és hatalmas bukás volt, mivel több mint 150 millió dollárt öltek a fejlesztésébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik