Tech

A négy legidiótább digitális pénz, amire elverheti a vagyonát 2018-ban

Bitcoin. 2017 pénzügyi fidget spinnerje. De a blockchain-alapú digitális fizetőeszközök világa nem ér véget minden idők legjobban hájpolt kriptovalutájánál, hiszen a Bitcoin sikere egy rakás másik kriptovaluta megszületését húzta maga után. Vannak olyanok ezek között, amelyek valóban fejlesztettek valamit a Bitcoin logikáján (amibe ez a rövidke cikk, mindannyiunk nagy örömére, nem próbál meg belemenni). És vannak olyanok, amelyek csak ócska, esetleg pénzhajhász koppintások.

Előbbire remek példa mondjuk az Ethereum, amely a Turing-teljességnek megfelelő okosszerződéseket kínál, és ezeknek meglepő módon valóban lenne értelme a digitális pénzügyek világában. Na és persze harmadik kategóriának ott vannak a tökéletesen idióta kriptovaluták.

Íme ezekből a négy legkreténebb, amelyekre 2018-ban elverheti az összes megtakarított pénzét (ne tegye!).

Dogecoin

Tökéletesen ugyanazon az elven működik, mint a Bitcoin, az egyetlen különbség az, hogy a logót és a nevet egy mémről, a ketyósan vigyorgó shiba-inuról, Doge (ejtsd: dózs) kapta. Ezen kívül nem nagyon tud semmit felmutatni a digitális pénzek kemény mezőnyében, sőt, kifejezetten viccből jött létre.

De a világ egy értelmetlen és őrült hely, ezért a Dogecoin jelenleg egymilliárd dolláros tőkefedezettel működik. 

Coinye

Teljes nevén Coinye West, nevét a neves afroamerikai dalszerző-előadóművész Kanye West után kapta. Szintén 2014-ben alapították, mint a Dogecoint, de ez kicsit rosszabbul sikerült. Kanye Westnek semmi köze nem volt a brandingen kívül más értéket felmutatni nem tudó projekthez, ezért be is perelte őket a szerzői jogai megsértéséért. A per után az alkotók is otthagyták a pénzt.

PotCoin

Nyilván nagyon nehéz lesz kitalálni a névből, de a blockchain-alapú digitális fizetőeszközök Kábós Gyulája arra született, hogy ellássa a gyorsan legalizálódó fűpiacot. Két kanadai programozó találta ki, a működési elve inkább a Litecoinhoz hasonlít, mint a Bitcoinhoz. A legszebb az egészben, hogy a PotCoin önmagában képes volt már egy lufit produkálni. 2014 április 20-án nagyon megugrott az értéke a fűmámorban, majd ennek a megugrott értéknek a felét el is vesztette egy nap alatt, mert túl sokan kezdtek el vele spekulálni. Hát milyen világ az, ahol már a PotCoinnal is spekulálnak?

Titcoin

Az előbbihez hasonlóan beszédes nevű kriptovaluta, arra találták ki, hogy a digitális pornóipart (milyen van még, sír fel kérdően valahol egy milleniál) szolgálja ki. Igazából egy Bitcoin-klón, ugyanazt az algoritmust használja, a legfőbb változtatások ott vannak benne, hogy mennyi valutát kap az ember egy kibányászott blokk után.

És hogy mi értelme van ennek az egésznek? Igazából ki tudja. Valójában ugye a pénznek sincs önmagában értéke, az ad neki, hogy elhisszük, hogy van értéke. Ennyi erővel miért ne hihetnénk a titcoinban is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik