Tech

Léteznek jó ajándékok kütyübolondoknak

Karácsonyi ajándékot vásárolni sokszor nem egyszerű feladat. Főleg azoknál nehéz megtalálni a tökéletes ajándékot, akik gyakorlatilag összenőttek a telefonjukkal, de most mégis megpróbálunk ajánlani néhány valóban hasznos ajándékot az állandóan netező, kütyüző rokonoknak, ismerősöknek vagy kollégáknak.

TELEFONTOK

Ha mindig a telefonját nyomogatja a célszemély, akkor ésszerű választás lehet egy menő telefontok.  Ez persze nehezített pálya, mert pontosan tudni kell, hogy milyen telefonról is van szó, de ha ez megvan, akkor már nyert ügye van az embernek.

A nagyobb gyártók már régóta elég komolyan ráálltak a kiegészítők piacára. Ez alatt nem feltétlenül a cuki kis szőrös nyuszis tokokat kell érteni, hanem olyan tokot, amely nem csak védi a telefont a mindennapi karcolásoktól, de a legfontosabb funkciókat is tudjuk használni a fedél felnyitása nélkül is.

Fotó: Runway Manhattan/Michelle Sangster/Getty Images

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nem kell vele úgy telefonálni, hogy közben a fél arcunkat betakarja, vagy ide-oda lifeg a tok előlapja. Van élet az egy dolláros kínai tokokon túl is: legyen szó külső akksis burkolatról vagy igazi strapabíró monstrumról, ami a nehezített terepen is megállja a helyét.

WIFI HATÓTÁVNÖVELŐ ÉS KÜLSŐ AKSI

Mi a két legnagyobb félelme annak, aki állandóan a telefonját nyomogatja? Természetesen, hogy elmegy a net és/vagy lemerül a telefonja. Vagyis biztos a siker egy olyan kütyüvel, ami mindezt meg tudja akadályozni.

A wifi hatótávnövelővel lehet elérni azt, hogy a ház olyan szegleteiben is legyen rendesen internet, ahol eddig instabil volt vagy egyáltalán nem ért el – így akár nyáron már a kert végében is facebookozhat, jutyúbozhat a gyerek, ha ahhoz van kedve.

A külső akkumulátor pedig magáért beszél, a nagyobb teljesítményűek akár 4-5 töltést is biztosítanak, s ha nem jutunk áramforráshoz, pár napig elvagyunk vele a lemerülés veszélye nélkül.

360 KAMERA

A tájképeket, bulifotókat vagy akár ételfotókat posztoló ismerősnek jó ötlet lehet egy 360 fokos kamera, hogy kicsit új lendületet adjon szenvedélyének. Különösen azoknál lehet ez jó választás, akik előszeretettel mutogatnak értelmezhetetlenül sok képet mondjuk ugyanazon tér minden egyes részletéről, vagy imádnak panorámafotókat készíteni, általában kevesebb, mint több sikerrel.

A Huawei nemrég dobott piacra egy ilyen kamerát 40 ezer forintért. Ennek előnye, hogy pici, a zsebben is elfér, nem kell hozzá külön kiegészítő, cserébe “csak” az USB-C típusú telefonokkal működik – ugyanis a kamerát a mobilra kell rádugni, rögtön indul az app és mehet a fotózás.

Fotó: 24.hu

A Samsungnak is van új 360-as kamerája, ami egyelőre főleg a Samsung telefonokkal kompatibilis – persze telefon nélkül is tudunk fotózni és videózni, csak nem látjuk az élő képet, és a szinkronizálás is egy fokkal bonyolultabb gépre kötve. Az olyan funkciók sem működnek mobil nélkül mint az élőzés 360-as videóval Facebookon és Youtube-on. Viszont a kamera képe és felbontása jobb, mint amik jelenleg kaphatóak.

Forrás: Samsung

Korábban az LG és a Ricoh is mutatott be jó 360 kamerákat, de kínaiból is bőven találni még a piacon.

SZELFI VAKU

Ha olyan rokonnak vagy ismerősnek kell ajándékot venni, aki állandóan szelfikkel árasztja el a közösségi oldalait, a szelfi vakut sem érdemes elvetni. Ami hatalmas pozitívuma, hogy nem kerül sokba, viszont arra fel kell készülni, hogy így már a gyenge fényviszonyok sem szabnak gátat egy újabb szelfi megszületéséhez.

ZSEBBEN ELFÉRŐ FOTÓNYOMTATÓ

Egyre többen szeretnék nyomtatásban is látni a telefonnal készült fesztivál-, buli-, nyaralós vagy kisállatos fotókat. Néhány éve az LG dobott piacra egy hordozható fotónyomtatót, ezt azóta is be lehet szerezni 14 ezer forint körüli összegért, de az Instax is előrukkolt eggyel, ehhez ugyanazokat a fotópapírokat lehet használni, mint az Instax gépekhez is, vagyis van mintás, színes, csillámos verzió is. Az áruk magasabb, 55 ezer forint körül mozog, viszont karácsony előtt bele lehet futni olyan akciókba, amelyekben jóval olcsóbban is hozzá lehet jutni.

Forrás: HP

39.990 forintba kerül a HP Sprocket kis hordozható nyomtatója, ezt is bármilyen okostelefonnal lehet használni. Ami még külön jó dolog a zsebben hordozható nyomtatóknál, hogy ezek után néhány évig egészen biztosan nem kell már ajándékon gondolkodni az elkövetkezendő szülinapokra, névnapokra és karácsonyra, elég csak néhány újabb csomag fotópapírt becsomagolni, és le van tudva az ajándékozás – vagy legalább egy része.

FEJHALLGATÓ

A választék mind árban, típusban és minőségben is hatalmas, egy valami azonban biztos, a bluetooth fejhallhatókkal és fülesekkel nem lehet melléfogni, a legtöbb telefonhoz passzol, míg a a jack dugóval már lehetnek gondok.

Ezek után már csak azt kell eldönteni, hogy mi az az összeg, amit hajlandóak vagyunk kifizetni, még így is elég széles lesz a választék. Van aki utálja a fülhallgatókat, mások a fejhallgatókat nem viselik el, ezért jobb ha mi magunk ajánljuk fel a cserelehetőséget, már az elején.

VEZETÉK NÉLKÜLI TÖLTŐ

Ehhez is tudni kell, hogy milyen telefonja van annak, akinek az ajándékot szánjuk, mindenesetre ahogyan a töltőkábelekből, úgy a vezeték nélküli töltőkből sem lehet soha elég. Kell egy otthonra, egy a munkahelyre, de ha otthon kettő van belőle, az sem gond, hiszen így nem csak a nappaliban, de akár a hálóban is lehet tölteni a készüléket.

Forrás: Ikea

A vezeték nélküli töltők ára változó, fontos kérdés az is, hogy egyáltalán kompatibilis-e az adott termék a másik telefonjával, hiszen jó ötlet venni egy beépített vezeték nélküli töltővel ellátott állólámpát az IKEA-ból, ha a rokonunk telefonja egyáltalán nem is támogatja az ilyen töltést. Bár lehet, hogy az állólámpának is örül.

VR SZEMÜVEG

Aki nem csak azért nyomogatja a telefonját, hogy a lehető legtöbb ismerősével ossza meg, ha leült egy padra vagy ivott egy csésze kávét, hanem mert szeret zombikat vagy katonákat gyilkolni a virtuális térben, az nagyon fog örülni egy VR sisaknak.

Kezdőknek elég egy Google Cardboard pár ezer forintért, vagy egy olcsóbb, telefonos VR-szemüveg is jó móka lehet: egy-két hullámvasutazás, vagy dinoszauroszos repülés után pedig ha nem lesz azonnal tengeribeteg az ember, akkor kinyílhat előtte egy sokkal komolyabb és jóval költségesebb világ is, például ilyen.

ELŐFIZETÉS ÉS AJÁNDÉKKÁRTYA

Amivel egészen biztosan nem lehet melléfogni senkinél, ha kap például olyan iTunes vouchert, amit felhasználhat fizetős applikációk vásárlására és letöltésére, de annak is biztosan örülni fog mondjuk a gyerek, ha plusz adatforgalmat kap, netalán egy bővebb netcsomagra vagy korlátlan netet biztosító csomagra váltjuk át.

De valószínűleg szintén örülni fognak egy éves Netflix vagy HBO Go előfizetésnek is, hogy sorozatokat és filmeket tudjanak nézni legálisan, aki pedig szereti a zenét, annak jó választás lehet a Spotify vagy Google Music ajándék előfizetés is.

EGYÉB KIEGÉSZÍTŐK

Vannak olyan kütyük, amikhez viszont tényleg pontosan kell tudni, mire vágyik az, akinek ajándékot keresünk. Így például be lehet szerezni olyan kiegészítőt, ami adott játékokhoz készült, mondjuk egy gamepad, vagy egy új kontroller skin.

Ha az ismerősnek Motorola készüléke van, akkor egészen biztosan örülni fog egy új Moto Modnak is, most jött ki egy fényképnyomtatós verzió is, de a projektoros és a Hasselbald fényképezős tok is elég menőnek számít.

Ha pedig csak annyit tudunk a másikról azon felül, hogy állandóan a telefonját bújja, hogy szereti a Star Warst, akkor ez a zuhanyfej a tökéletes ajándék, hiszen zuhanyozni mindenki szokott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik