Tech

Megcsinálták a világ legkisebb fidget spinnerét

Nagy Nikoletta
Nagy Nikoletta

újságíró. 2017. 11. 30. 14:32

Amerikai kutatók elkészítették a világ legapróbb fidget spinnerét: a kis eszköz keskenyebb, mint egy emberi hajszál, de működőképes. Az intézmény munkatársai ezzel arra akarják felhívni a kutatók figyelmét, hogy a laboratórium ultramodern eszközeit az országban gyakorlatilag bármelyik kutató ingyen és bérmentve használhatja.

A világ legkisebb fidget spinnere mindössze 100 mikron széles, ami a milliméter egytizedét jelenti – ezzel keskenyebb, mint egy emberi hajszál.

Bár az eszköznek valójában az égvilágon semmi haszna nincs (ugyanúgy, ahogyan a normál méretűeknek sem), megalkotói, az Oak Ridge Nemzeti Laboratórium Nanofázisú Anyagtudományok Központjának kutatói a modern tudományos felszerelés tudását szerették volna demonstrálni.

A fidget spinnert úgynevezett lézeres háromdimenziós nyomtatóval készítették, amely majdnem olyan, mint a hagyományos 3D-nyomtató.

A Nanoscribe nevű gépet kifejezetten nanoméretű eszközök megalkotására hozták létre. A fókuszált lézerrel a folyadékot mikroszkopikus szinten szilárd halmazállapotúvá lehet átalakítani, és ezzel precíz dizájnnal rendelkező, valóban működő mikroszkopikus eszközöket lehet létrehozni.

Bárki használhatja a központ laboratóriumát

A CNMS (Center for Nanophase Materials Sciences) laboratórium kutatói a fidget spinner elkészítésével azt akarták szemléltetni, hogy mennyire végtelen a központban elvégezhető kutatási lehetőségek száma, hála az ultramodern eszközöknek.

A másik cél az volt, hogy kutatókat toborozzanak: a világon ugyanis bárki díjmentesen használhatja a központ felszerelését, ha a kutatási kérelmét elfogadják. A feltétel csupán annyi, hogy a kutatási eredményeket ingyenesen, bárki számára elérhetően kell publikálni. Az országban tavaly több mint 650 tudós végzett kísérleteket a központban, ezt a számot szeretnék kicsit feljebb tolni, hogy maximálisan kihasználhassák az ide vásárolt eszközöket.

A mikroszkopikus fidget spinner sorsáról egyelőre annyit lehet tudni, hogy a CNMS magával viszi az utazó tudományos kiállítására.

Ez egy tökéletes módszer arra, hogy elérjük a tudósok következő generációját

– írta egy sajtóközleményben Adam Rondinone, a központ kutatója.

(Kiemelt fotó: Pixabay)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.