Tech
Neural network. Computer artwork of a broken brain's neural network represented by lines and dots. Some aereas are not connected, depicting dementia and Alzheimer's disease.

Először javult emberi memória agyimplantátum segítségével

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2017. 11. 15. 15:09

Egy professzor olyan agyimplantátumot fejlesztett, ami a rövidtávú memóriát 15 százalékkal, a munkamemóriát pedig 25 százalékkal tette hatékonyabbá. Az eszközt később az Alzheimerben és a demenciában szenvedők kezeléséhez lehetne felhasználni.
Korábban a témában:

Elon Musktól kezdve a Massachusetsi Műszaki Egyetem kutatóiig, vagy éppen az amerikai védelmi minisztériumig mindenki agyimplantátumok fejlesztésén dolgozik évek óta, és csak idő kérdése, hogy mikor vetik be ezeket élesben is az emberi agy képességeinek javítására.

A Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) professzora, Dong Song nemrég áttörő eredményt ért el ezen a területen, sikeresen tudta demonstrálni azt, hogyan javult az emberi memória teljesítménye az általa fejlesztett agyimplantátummal. A biomedikus mérnök által fejlesztett „memóriaprotézis” az első olyan eszköz, amivel sikerült ezt elérni.

(FILES) This file photo taken on October 26, 2016 shows US philanthropist Bill Gates, of the Bill & Melinda Gates Foundation speaking at the Grand Challenges Annual Meeting 2016 in central London.
Microsoft co-founder Bill Gates announced on November 13, 2017 that he is investing $50 million to fund research into treatment for Alzheimer's disease. Gates, in an entry on his blog, said he was making the investment from his personal fortune and not with his charitable Bill & Melinda Gates Foundation. / AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
Bill Gates egy vagyont adományoz az Alzheimer-kór legyőzésére
Átszámítva több mint 13 milliárd forintot ad a betegség gyógyítására.

A tesztet 20 önkéntes segítségével végezték el, akikbe agyi elektródákat implantáltak, ezután Dong eszköze képes volt adatokat gyűjteni agyi aktivitásukról. A kutatók ezután meghatározták azt a mintát, ami az optimális memória teljesítményt jellemezte, majd az eszköz elektródáinak segítségével stimulálták az agyat arra, hogy kövessék azt.

A kutatás eredményei szerint a stimulálás a rövidtávú memóriát körülbelül 15 százalékkal, míg a munkamemóriát 25 százalékkal javította.Amikor az agyat véletlenszerűen stimulálták a minta követése nélkül, rosszabb eredményt hozott. Ahogyan Song is fogalmazott a New Scientist szaklapnak:

Egy neurális kódot írtunk a memóriafunkciók kiterjesztéséhez, korábban sosem sikerült ezt elérni.”

Az amerikaiak ötöde szenved majd Alzheimerben

A fejlesztés sorsdöntő lehet a memóriaveszteséggel járó Alzheimer-kórban, vagy demenciában szenvedők számára. Bill Gates nemrég jelentette be, hogy 100 millió dollárt fektet be saját vagyonából a demencia és az Alzheimer kutatásába, mivel úgy tartja, hogy a betegség egy olyan többszintű problémává nőtte ki magát, ami idővel egyre rosszabb lesz. Közleményében szólt arról is, hogy családjában többen is szenvedtek Alzheimer-kórban. Azt reméli, hogy a kór idővel gyógyszerekkel kezelhető krónikus betegséggé válik.

Az Alzheimer kockázata a korral nő, és az Alzheimer Association szerint a legtöbb érintett 65 éven felüli, 2030-ra pedig a becslések szerint az amerikai lakosság ötödét ez a korosztály teszi majd ki.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.