Tech

Népszerű a torrentezés a fiataloknál, de nem az ingyenesség miatt

Az illegális tartalmak nem ingyenességük miatt népszerűek a fiatalok körében, hanem mert gyorsan és egyszerűen hozzáférhetőek, és az is szempont, hogy a kívánt tartalom sok esetben nem is beszerezhető törvényes úton – derül ki a Hamisitás Elleni Nemzeti Testület (HENT) legfrissebb országos felméréséből.

A kutatás szerint a fiatalok közel fele (45) fizetett már életében legalább egyszer online beszerezhető tartalomért, a nem fizető csoportnak pedig mindössze harmada mutat nyitottságot arra, hogy pénzt áldozzon valaha legális tartalomért.

DE MI LEGÁLIS?

A HENT felméréséből az is kiderül, hogy a neten található tartalmak esetében a jogszerűtlen források legálistól való megkülönböztetése a fiatal felnőttek egynegyedének okoz gondot.

Németh Mónika, a testület titkára szerint még mindig jelentős ismerethiány tapasztalható a vásárlók részéről arra vonatkozóan, mi számít eredetinek és hamisnak, ezért a szankciók és büntetések mellett kulcsfontosságú a fogyasztók pontos tájékoztatása is a jogszerűtlen tartalmak és hamis termékek felismerhetőségéről.

YOUTUBE-RÓL TÖLTIK A ZENÉT

A fiatalok több mint

  • négyötöde (84%) zenehallgatásra,
  • háromnegyede (75%) filmnézésre,
  • kétharmada vásárlásra,
  • fele pedig játékok miatt

használja az internetet. A zenei tartalmak első számú szolgáltatója továbbra is a YouTube (88%), de a válaszadók csaknem kétharmada (64%) le is tölti a zenéket, ugyanakkor fontos változás, hogy a hat évvel ezelőtti adatokhoz képest (69%) enyhén visszaesett ennek a népszerűsége.

Egyharmaduk valamelyik zenei streaming szolgáltatásba is regisztrált, annak többnyire valamilyen ingyenesen elérhető verzióját veszik igénybe. Legtöbben a YouTube downloader (70%), majd torrentek (55%) segítségével szerzik be zenéiket.

Forrás: ThinkStock

Filmek esetében ugyancsak fontos szerepe van a letöltésnek (64%), ami 2011-hez képest már 10 százalékpontos növekedést jelent. A tendenciának több okát látják:

  • egyrészt visszaszorulóban van a videó, illetve DVD alapú filmnézés,
  • nőtt a háztartásokban az internetes sávszélesség,
  • olcsóbbá vált és nagyobb lett a tárolókapacitás, illetve
  • kialakult módszerek vannak a letöltő felületek azonosítására és használatára.

A letöltés mellett az ugyancsak ingyenes, stream alapú filmnézés is népszerű (50%). Pozitív fejlemény, hogy minden ötödik válaszadó mondta azt, hogy már legális internetes felületeken keresztül is nézi a filmeket.

ÉRDEKESEBBÉ VÁLT A POLITIKA

A hat évvel ezelőtti eredményekhez képest megfigyelhető, hogy az akkor még többnyire középiskolás válaszadók körében 46 százalékról 71 százalékra ugrott az online hírek fogyasztása, vagyis a fiatalok érdeklődőbbé és nyitottabbá váltak a politikai és közéleti témák iránt.

A kutatásról

A fiatal, középiskolás korosztály szokásait és attitűdjeit legutóbb 2015-ben vizsgálta a HENT. Az akkori középiskolások mára fiatal felnőttekké értek és így résztvevői voltak a 18 és 26 év közötti korcsoport megkérdezésére irányuló 2017-es kutatásnak. A résztvevők 41%-a jelenleg is nappali tagozatos tanulmányait végzi a közép- vagy felsőoktatásban. Minden tizedik válaszadó már megszerezte felsőfokú diplomáját, 43%-a pedig főállásban végez munkát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik