Tech

Nem tudta kitalálni, minek öltözzön Halloweenkor, írt rá egy programot

Sokan vannak, akik szívesen élnek azzal a lehetőséggel, hogy maskarát rántsanak magukra Halloweenkor, de a választás nem mindig egyszerű. Janelle Shane kutató kreatív módon oldotta meg azt az égető problémát, hogy kitaláljon valami olyan klassz jelmezt, ami tuti nincsen másnak: számítógépes segítséget kért, egész pontosan írt egy olyan neurális hálón alapuló programot, ami különféle jelmezeket talál ki.

Ehhez több mint 4500 jelmez nevét táplálta be a szoftver adatbázisába, ami alapján a program további jól csengő, teljesen új kombinációkat alkot. Ezek elsőre furcsának tűnhetnek, de vannak köztük egészen hasznosítható sziporkák is, például a pillangóistennő, a krumpliember, az űrbatman, a marsi ördög, a bulis madárijesztő, vagy a szabadság sárkánya.

Utóbbit egyébként tisztelete jeléül a Liz Walsh nevű felhasználó el is készítette.

A szoftver persze csak rakosgatja egymás mellé a szavakat, és nem sok tudomása van arról, milyen furcsaságot is álmodik a világra, például amikor a Sötét Lovag nyomán  Cápa Lovaggal áll elő. Ez a taktika egyébként már bevált a programozónak, korábban egy olyan neurális hálózatot készített, ami egyedi sörnevekkel állt elő, és a szoftver által generált „The Fine Stranger” nevet ma már egy valódi sör viseli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik