Tech

A Xiaomi robotporszívója úgy teljesít, ahogy a csúcsmobiljai

Drágább, de annál erősebb és okosabb a Xiaomi Mi Robot porszívó, mint olcsóbb kínai társai. Ez a gép tényleg tudja, hogy merre járt és merre megy, sőt, az apró, résekbe szóródott szemcsékkel és a hosszú szőrű szőnyeggel is minden további nélkül megbirkózik.

A Xiaomi Mi Robot lesöpri az asztalról az okos robotporszívók minden eddigi sztereotípiáját. Kiváló minőség, extra szolgáltatások, lézeres és ultrahangos útvonaltervezés, 12 szenzor és 3 processzor az, ami tényleg okossá teszi tesztalanyunkat. Az sem mindennapi funkció, ahogy a lakásunk kétdimenziós alaprajzát megalkotja és felhasználja a takarításhoz. A nagyjából 80.000 forintos ár pedig minden forintot megér, még akkor is, ha elsőre soknak látszik. A Rendelj Kínait tesztje után nem fog annak tűnni.

KICSOMAGOLÁS

A Xiaomi Mi Robot porszívóhoz nem járnak extra kiegészítők, megkapjuk magát a robotot, a dokkoló állomást, egy kínai végű kábelt, és egy kínai leírást. (Az angol nyelvű kézikönyvet itt elérhetjük.) Viszont rengeteg kiegészítőt lehet kapni hozzá: HEPA szűrő, hengerkefe vagy forgóseprű mind elérhető.

A Xiaomi minőségben mindig is markánsan felfele lógott ki a kínai gyártók közül. A Mi Robot már nem a közép- vagy alsókategóriás konkurenciával, hanem a Samsung, az LG, a Neato vagy éppen az iRobot termékeivel játszik egy ligában.

Ez a dobozból való kiemelés után rögtön kiderül: a minősége megdöbbentő, pedig már a telefonok kapcsán megszokhattam, hogy a Xiaomi az nagyjából egyenlő a kedvező ár-érték aránnyal, jó anyaghasználat mellett.

A szín – már-már tradicionálisan – fehér, amit a szenzorok és egy narancssárga, forgólézeres szkenner tör meg.

Érdemes kézbe venni a dokkolót, és kinyitni a hátoldalát. A tervezők arra is gondoltak, hogy a kábelt a könnyebb elhelyezhetőség miatt két irányba ki lehessen vezetni. A hátlap éleit lekerekítették, a töltésért felelős érintkezőket pedig a robot oldalán, és nem pedig alul helyezték el, a könnyebb dokkolás végett.

Egy univerzális átalakítót viszont adhattak volna, ez a fajta skótkodás azért eléggé kicsinyes módja a spórolásnak.

Ugyan távirányítót nem kapunk a Xiaomi Mi Robothoz, erre nincs is szükség, mivel minden vezérelhető egy mobilapplikációból. A robot méretre elég nagy: durván 5 centiméterrel szélesebb, mint az iLife X5, és a súlya is jelentős, körülbelül 3,8 kg. Cserébe viszont sokkal jobban illik a szobába high-tech kinézetével.

Ezek a legolcsóbb és legjobb kínai robotporszívók
Már nem csak a drága gépek szippanthatják fel rendesen a koszt a lakásban, akár 21 ezer forintért is találni jót.

TESZTÜZEM

Az első dolog, hogy a QR kódot beolvasva letöltjük a Mi Home applikációt (Android, iOS) és regisztrálunk. Sajnos a kizárólag kínai nyelven írt, de egyértelmű képekkel megtámogatott listából kell kiválasztani a Xiaomi Mi Robotot. Nehéz eltéveszteni, mivel nincs más ilyen terméke a Xiaominak, bár úton van a második generáció.

Ha sikerült kiválasztani a megfelelő terméket, akkor be kell állítani a wifit, ezen keresztül párosítja az app az okostelefont a robotporszívóval.

Több mód helyet egyetlen helyes útvonal

Elképesztő tudású eszközről van szó: 12 különböző szenzor – köztük a robot tetején található lézeres távolságmérő – és három különálló processzor dolgozik azért, hogy az eszköz csak az optimális útvonalat járja be.

Az applikációban is egyből feltűnhet, hogy nincsenek különböző takarítási módok, mint az olcsóbb robotporszívók esetében. Ezt a marketing részleg kamugenerátora úgy szokta tálalni, hogy minden mód egy újabb extra, valójában viszont itt arról van szó, hogy a buta robotporszívóknak fogalmuk nincs arról, merre járnak és hol takarítottak eddig. Azért, hogy ez ne legyen olyan látványos, a cégek előre leprogramoznak különböző mozgási módokat – például pont vagy Z -, amiben a takarító robot mozog, és azt imitálja, mintha ez valami nagyon tudatos cselekedet lenne.

Ehhez képest a Xiaomi Mi Robot tényleg tudja, hogy merre jár, és hogy mi az optimális takarítási metódus, és abból összesen csak egy lehet.

Miután kiválasztottuk a Mi Home appban az eszközt – lehet akár több is – a főképernyőn összesen három két fontos információt látunk: a telemetria adatokat – feltakarított terület, töltöttség és takarítási idő –, illetve a lézeres távolságmérő és az ultrahangos szenzor által felépített térképet.

Láthatjuk a mobilon, ahogy felépíti a teret: megjelennek a bútorok, a bejárt terület, illetve az, hogy honnan indult a robot, vagyis a dokkoló helyét.

Vagyis a robotporszívó tényleg tisztában van azzal, hogy hova kell visszamennie, ha esetleg lemerülne. Az eddigi robotporszívóknál ez úgy történt, hogy random kóválygásba kezdtek, majd elmentek a világ végére, ahol lemerültek. Itt viszont – az esetek többségében – a takarítógép nyílegyenesen visszamegy a dokkolóra.

Volt olyan, amikor elfelejtette, mi volt a kiindulási pont, ilyenkor rövid kóválygás után újra építette a térképet, és ha megtalálta az áramforrást, akkor bedokkolt, ha nem, akkor hang- és riasztási üzenet formájában megkért minket, hogy tegyük közelebb hozzá. Éppen ezért érdemes a menüben feltenni az angol nyelvet a “voice pack” pont alatt.

Az eddig leírtakból már következik, hogy miben jobb az olcsóbb konkurenseknél:

  • nem idegesítő nézni, ahogy mozog, mert emberi logikával is értelmezhető;
  • képes hanggal jelezni, ha valami baja van, vagy jelezni például a helyzetét;
  • jóval hatékonyabban takarít, például lelassítja a kefe forgási sebességét, ha olyan területen halad át, ahol már járt.

Az appban alul három gombot láthatunk:

  1. az első a dokk, ami inaktív mindaddig, amíg a robot takarít.
  2. a középső gomb a takarítás, leállítás, ezzel tudjuk az előbb említett gombot aktiválni és visszaküldeni a robotot a töltési pontra.
  3. az utolsó pedig a hangerő-szívóteljesítmény skála, melynél négy lépcsőben állíthatjuk a robotot. Ha halkabb, kevésbé nagy erővel szív, míg maximális teljesítményen 1800 Pascallal képes takarítani, ami magasabb, mint a konkurencia átlagosan 1500 Pa körüli értéke.

Állítólag csendes módban 61 db zajjal jár a takarítás, ami elég hangos, nem mondanám elviselhetetlennek, de én jobban örültem volna, ha van még egy csöndesebb mód, még gyengébb szívóteljesítménnyel. El nem tudom elképzelni, hogy mihez kellene ennél brutálisabb szívóerő, lévén a lakásban ritkán akarunk alumíniumkohóból kiöntött salakot eltakarítani.

Az alkalmazás jobb felső sarkában láthatjuk a beállítások menüt, ahol a Xiaomi Mi Robot funkcióit állíthatjuk be. Első funkció az időzítés, ahol a szívás intenzitását, az ismétlés gyakoriságát és a kezdő időpontot állíthatjuk be. A DND – vagyis ne zavarj – módban pedig egy olyan időintervallumot határozhatunk meg, amikor a robot semmilyen műveletet nem végez. Ennek akkor van értelme, ha például ki akarjuk kapcsolni a hangüzeneteket, így nem fogja bemondani az éjszaka közepén, hogy az akkumulátort feltöltötte.

A visszajelzések alatt a beérkező üzeneteket kapcsolhatjuk ki és be, ez egyszerre igaz a szöveges és a hangalapú értesítésekre is. Az előzményekben részletes statisztikát kaphatunk arról, hogy mekkora területet, mennyi idő alatt és milyen gyakorisággal takarított meg, sőt a felépített térképeket is visszanézhetjük.

A “care” menüpont alatt a különböző szűrők és szenzorok állapotát ellenőrizhetjük, míg a “remote control” alatt a távirányítót kapcsolhatjuk be. Utóbbiból kettő is van, egy hagyományos nyílacskás és egy joystick jellegű, ujjal forgatható változat.

Érdemes az időzónát is helyesen beállítani, ha nem akarjuk, hogy éjszaka induljon el az előre ütemezett takarítás.

A kedvenc funkcióm viszont a “find my robot” (keresd meg a robotot), amikor a Xiaomi Mi Robot megszólal: “Hi, i’m over here”, vagyis

Hello, itt vagyok!

így segítve, hogy megtaláljuk a lakásban. Ennek azért van létjogosultsága, mert eszközünk 250 négyzetmétert is be tud járni 2,5 órányi üzemideje alatt, ami sokkal több, mint a konkurencia robotjainál.

Az akkumulátor kapacitása is dupla akkora, mint a szokásos: 5200 milliamperórás. Ezt tesztelni valós körülmények között nem tudtam, ugyanis a lakásomat nagyjából 30 perc alatt lerendezte, de a 80 százalékos töltöttségi mutató alapján a 150 perc is teljesen reálisnak látszik.

#1 FŰSZEREK ÉS RIZS

Mivel ez egy drágább robotporszívó, ezért a takarítási teszteket nagyjából dupla annyi anyaggal csináltam, mint amennyivel szoktam. A kiöntött anyagok a következők voltak: finom paprika, fűszerkeverék, liszt és olyan kemény rizs, amivel egy verebet le lehetne lőni, ha csúzliba raknánk.

Ez azért fontos, mert ezt szokták a robotporszívók a forgókefével szétszórni, és nem feltakarítani. Annyi előnyt adtam a Mi Robotnak, hogy maximum szívóerőre kapcsoltam. Az eredmény gyakorlatilag 100 százalékos feltakarítás.

#2 FINOMLISZT A FUGÁBAN

A következő teszten a konyha burkolólapjai közötti réseket töltöttem fel háromféle, meglehetősen finom őrlésű liszttel. Ez már majdnem kifogott a roboton, de a maximális szívóteljesítmény megtette a hatását, és nagyjából 95 százalékban eltávolította az apró szemeket onnan is, ahonnan nem vártam.

Biztos, ami biztos: duplán is átment rajta a Mi Robot, hiszen rend a lelke mindennek, majd szépen készre jelentette a feladatot.

Mivel hengerkefével és oldalsöprűvel is rendelkezik, ezért kiválóan takarít szőnyegen, laminált padlón és kövön is, sőt azt a trükköt is elkövette, hogy néha a rongyszőnyegeimen is átverekedte magát, ami eddig még egyetlenegy robotporszívónak sem sikerült.Pár hiányosságot még meg kell említeni:

  • nincs ultrahangos fal, ez az a földre tehető mágneses csík, ami behatárolja a takarítandó terüetet.
  • nincs felmosó funkció, amit ugyan sokan hiányolni fognak, de a saját iLife X5 robotommal az elmúlt 1 évben egyszer sem használtam ezt a módot, mivel ezek az eszközök inkább csak maszatolnak, mint rendesen felmosnak.
  • elbukott a küszöb teszten, ugyanis fel nem akadt, de átmenni sem tudott rajta, és ha egyszer a magasabbik oldaláról haladt át rajta, akkor menthetetlenül az adott helyiség fogja lesz.
  • az applikáció néha nem reagált, csak a “getting info” állapotban várt. Ilyenkor újra kellett indítani, ami inkább bosszúság, sem mint valós hiba, de addig nem tudjuk irányítani vagy visszaküldeni dokkolni a robotot, mivel ezt mind a programból lehet.

ÖSSZEGZÉS

Meghalt a király, éljen a király!

– hangzott el már többször a történelmi mondat. Nagyon elégedett voltam a Xiaomi Mi Robottal, még akkor is, ha helyenként találtam hibákat. Ez a kütyü tényleg autonóm módon, intelligensen takarít, megtervezi a saját útvonalát, ráadásul gyorsan is végez, és minderről igazán részletes és szemléletes statisztikát ad.

Az ár tekintetében látni kell, hogy nagy gyártók, mint a Samsung, az iRobot vagy a Neato termékei lényegesen drágábbak, illetve ugyanezért a pénzért kevesebbet adnak.  Az ő modelljeik – hasonló tudás mellett – 120 ezer forintnál kezdődnek, míg ehhez képest a Xiaomi Mi Robot “mindössze” 80 ezer forintba kerül.

Aki pedig megelégszik egy sokkal butább, de igásló szerepét betöltő robotporszívóval, az még mindig megveheti az iLife X5-öt, nagyjából fele ennyi pénzből, negyed ennyi tudással.

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni a legújabb terméktesztekről, ajánljuk a RENDELJ KÍNAIT oldalát!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik