Tech
Budapest, 2012. június 13.
Vérmintát vesz egy háziorvos vércukorszintméréshez egy budapesti rendelõben. Megkezdõdött a cukorbetegek negyedévenkénti felülvizsgálata: akinek a vércukorszintje a két utolsó mérésnél meghaladja a 8-as értéket, annak októbertõl 100 helyett csak 50 százalékos tb-támogatással jár a korszerûbbnek tartott analóg inzulin.
MTI Fotó: Beliczay László

Magyar fejlesztésű mobilapp könnyíti meg a cukorbetegek életét

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2017. 09. 18. 15:21

Korábban a témában:

A magyar lakosság 8,1 százalékát sújtja diabétesz, ami lényegesen magasabb a 6,4 százalékos uniós átlagnál. Az Eurostat adatai szerint a 32 európai országból csak Franciaországban, Portugáliában, Görögországban, Törökországban és Máltán magasabb a cukorbetegek teljes lakossághoz viszonyított aránya, mint nálunk. Mindemellett a lakosság további 8 százalékát veszélyezteti a betegség, akik pre-diabétesz állapotban vannak.

A diabétesszel élőknek nyújt segítséget az NN Biztosító inkubátor programjának első fejlesztése, ami két nagy vállalat összefogása: a Sparklab és a Vodafone közösen fejleszti az egyelőre tesztüzemben lévő DiaBlog nevű mobilalkalmazást.

Mit kell tudni a Sparklabről?

Az NN Biztosító 2017. februárban jelentette be a Sparklab indulását, ami olyan induló projekteknek nyújt mentorálási és képzési programot, amelyek termékeikkel, szolgáltatásaikkal hozzájárulnak az emberek életminőségének javításához. Az elmúlt időszakban a csapat tagjai folyamatosan keresték az ötleteket, startupokat ebben a témakörben. Az ötletek bárhonnan érkezhettek, a kiválasztott projektek is ezt támasztják alá. Az egyik kezdeményezés két nagyvállalat együttműködésének eredménye, a másik egy startup megoldása, míg a harmadik az NN Biztosító falain belül született.

Az appot vezeték nélküli vércukormérő eszközökkel lehet összepárosítani, és jelentősen megkönnyíti a cukorbetegek mindennapjait: nekik akár naponta kilencszer fel kell jegyezniük a méréseik eredményét, valamint a bevitt inzulin mennyiségét. Ezt többnyire papíron végzik, amiből nehezen nyernek használható információt, és sok időt vesz igénybe.

Az app automatikusan fogadja a vércukorszint méréseket a vezeték nélküli eszközöktől, valamint értelmezhető információt ad a vércukorszint ingadozásának mérséklésére. Nem csupán a vércukormérési eredményeket tárolja és jeleníti meg, hanem a cukorbetegséggel kapcsolatos valamennyi releváns adat (szénhidrát bevitel, inzulinadagolás, mozgás) rögzítésére és nyomon követésére is lehetőséget ad majd.

„ A cél egy olyan IoT-megoldás kialakítása volt, amely manuális beavatkozás nélkül rögzíti az adatokat és kíséri figyelemmel a cukorbetegek állapotát, bárhol, bármikor.” – mondta Alexandre Froment-Curtil, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója.

Magyarok forradalmasítják az egészségügyet
Hazai ötletek tarolnak a gyógyászati technológiában.

A DiaLab mellett a Sparklab által felkarolt egyik startup csapat azon dolgozik, hogyan segíthet azoknak az édesanyáknak, akiknek a szülés után szétnyílt a hasizmuk. Edzéssel és speciális gyakorlatokkal lehet tenni a javulásért – ebben segít a Potzak App csapat ötlete, amely 15 évnyi nyílt hasizom rehabilitációs szakmai tapasztalatot tett egy mobilalkalmazásba. Ennek keretében videók és instrukciók formájában kapják meg az anyukák a felépüléshez szükséges tudást és gyakorlatokat.

Egy másik kezdeményezés az NN Biztosítón belülről indult, és a célja egy olyan chatbot alkalmazás fejlesztése, ami az ügyfelek kérdéseire azonnal válaszol az őket érintő legfontosabbak kérdésekkel kapcsolatban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.