Tech

Magyarok forradalmasítják az egészségügyet

Mobilalkalmazással, bankkártya méretű „zseb EKG-vel”, és online magánorvos foglaló rendszerrel teszik könnyebbé a betegek életét a hazai fejlesztők.

A digitális forradalom korábban nem látott távlatokat nyit meg az egészségügy területén is, amiben magyar cégek, startupok is remekelnek. Számos olyan világújdonság került már ki honfitársaink kezei közül, amik a betegek életét könnyítik meg.

A diabétesz világszerte 400 millió embert érint, a magyar cukorbetegek száma eléri a hétszázezret, míg közel félmillióan lehetnek azok, akik nem tudnak arról, hogy betegek. A cukorbetegség kezelésében az egyik legfontosabb tényező, hogy az érintettek megfelelő információval rendelkezzenek, és folyamatosan kontroll alatt tartsák ezt az eleinte észrevétlen, de szövődményeit tekintve igen súlyos betegséget.

Forrás: 77 Elektronika Kft.

Ez a fő célja a Dcont nevű magyar fejlesztésű mobilalkalmazásnak is, ami segít megfelelő keretek közt tartani a betegek vércukorszintjét, szénhidrátbevitelét és inzulinterápiáját. Az applikációban a betegek egyszerűen rögzíthetik vércukoradataikat Bluetoothon keresztül, a Dcont NEMERE névre keresztelt okos vércukormérőjével.

Apró kütyü menthet életeket

Hazánkban nemzetközi viszonylatban is kiemelkedően magas a szívbetegségekkel küzdők aránya. A betegség kordában tartása kulcsfontosságú, ehhez pedig nagyban hozzájárul a szív állapotának rendszeres vizsgálata, megfigyelése.

Forrás: Sanatmetal

A magyar Sanatmetal nevű cég WIWE nevű fejlesztéssel orvosolná ezt, a bankkártyaméretű eszköz kvázi egy “zseb EKG”, ami mobilappal használható. A beteg naponta többször is mérheti ennek segítségével szívműködését, illetve véroxigén-szintjét, az adatokat pedig továbbíthatja kezelőorvosának. Az eszközzel így jelentősen csökkenthető a stroke és a hirtelen szívmegállás kockázata.

Magánorvos kattintásra

Felmérések szerint a magyar lakosság 15 százaléka jár magánorvoshoz. Az időpontfoglalást hivatott megkönnyíteni a Foglaljorvost.hu nevű weboldal, ahol az internetes szállásfoglalók mintájára választhatunk időpontot vizsgálatra.

A néhány éve indult online adatbázisban már 1200 hazai magánorvos található meg, 90 szakterületet lefedve, a kereső és időpont foglaló rendszert pedig már mintegy 50.000 regisztrált felhasználó alkalmazza rendszeresen. A betegek tájékozódását felhasználói értékelések is segítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik