Tech

Ezeken a helyeken épülhet meg Elon Musk szupervasútja

A Hyperloop vákuumvasút ötlete Elon Musk fejéből pattant ki, aki aztán megadta a lehetőséget más cégeknek, hogy megvalósítsák a távoli városokat elképesztő gyorsasággal összekötő közlekedési eszköz megvalósítását. Ezek egyike a Hyperloop One, akik tényleg szeretnék, ha valóssággá válna az amerikai milliárdos terve.

A technika már rendelkezésre áll, viszont a megvalósításhoz partnerek szükségesek, és nemcsak ipari szereplőknek kell elkötelezniük magukat egy vákuumvasút megépítése mellett, de a helyi kormányzatoknak is. A Hyperloop One éppen ezért hirdetett versenyt, hogy az érdekelt felek a világ minden tájáról nyújtsanak be nekik ajánlatokat a megvalósítást illetően.

A „nyertesekről” most rántotta le a leplet a cég, és a legvalószínűbb, hogy a közeljövőben valahol az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Mexikóban, Kanadában vagy Indiában valósul meg az első Elon Musk-féle szupervasút bárki által kipróbálható verziója.

A Hyperloop One csapat alaposan megvizsgálta (infrastruktúra, technológia, szabályozás és közlekedés szempontjából is) a beérkezett több száz „pályázat” mindegyikét, és az alábbi tíz , több száz kilométeres útvonalakat hirdették ki a legesélyesebb versenyzőknek:

EGYESÜLT ÁLLAMOK:

Cheyenne – Denver – Puelbo (579 km)
Chicago – Columbus – Pittsburgh (785 km)
Miami – Orlando (413 km)
Dallas – Houston (1029 km)

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG:

Edinburgh – London (666 km)
Glasgow – Liverpool (545 km)

MEXIKÓ:

Mexico Mexico City – Guadalajara (531 km)

INDIA:

Bengaluru – Chennai (334 km)
Mumbai – Chennai (1058 km)

KANADA:

Toronto – Montreal (643 km)

A tervezés következő állomása, hogy a Hyperloop One szakemberei összeülnek a legesélyesebb versenyzőkkel, hogy minden korábbinál mélyebben beleássák magukat a megvalósítás lehetőségébe, illetve workshopokat tartanak, hogy segítsék az érintett országokat/területeket a szükséges tőke megszerzésében és a megfelelő kivitelező partnerek megtalálásában.

A Hyperloop One célja, hogy 2021-re már legalább három olyan vákuumvasút-vonal valósuljon meg, ami napi szinten szolgálja ki a civil tömegközlekedést, illetve az áruszállítást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik