Tech

Fotóról mondja meg a gépagy, hogy ki a homoszexuális

Egy friss tanulmány szerint egy mesterséges intelligenciával (MI) ellátott szoftver az embereknél nagyobb pontossággal tudja megítélni sikeresen fotó alapján valakiről, hogy homoszexuális-e.

A Stanford Egyetem kutatói 35 ezer nyilvánosan elérhető arcképet használtak fel amerikai társkereső oldalakról, ezeket táplálták be mély tanulásos (deep learning) algoritmusba, ami utána összefüggéseket, mintázatokat tudott keresni az adatbázisában szereplő fotók alapján.

A kutatók tesztjük során arra az eredményre jutottak, hogy férfiak esetében 81 százalék, míg nőknél 74 százalék pontossággal sikerült eltalálnia az algoritmusnak az illető szexuális beállítottságát.

Ha a szoftver nemcsak egy, de öt képet is elemezhetett ugyanazon személyről, az még jobb eredményeket hozott 91 és 83 százalékkal. Az emberek rosszabbul teljesítettek, mint az algoritmus: 61 és 54 százalékban jártak sikerrel.

A kutatók úgy találták, hogy a meleg férfiak és nők több gender-atipikus külső jellemzővel bírnak: a férfiak inkább szeretnének nőiesebbnek tűnni, és fordítva. Az adatok felfedték azt is, hogy heteroszexuális társaikhoz képest a homoszexuális férfiak állkapcsa keskenyebb, hosszabb az orruk és szélesebb a homlokuk, míg a leszbikusokra a szélesebb állkapocs és a kisebb homlok jellemző.

Így az eredmények erősítik azt a teóriát is, hogy a szexuális beállítottságot bizonyos hormonok határozzák meg még a születésünk előtt, tehát a homoszexuálisok “beleszületnek” homoszexualitásukba.

A kutatás több kérdést is felvet a szexuális orientáció biológiai eredetéről, az arcelemzéses technológia felhasználásának etikájáról, és felmerül annak gondolata is, hogy egy ilyen szoftver potenciálisan azt a veszélyt is magában hordozza, hogy megsérti vele emberek privát szféráját, vagy anti-LGBT célokra használható fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik