Tech

Mario már nem az, akinek hisszük

A világ egyik legnépszerűbb videojáték-karakterét biztos, nem kell bemutatni senkinek, még azoknak sem, akik soha nem játszottak egyetlen Mario-játékkal. A piros sapkás, kék kezeslábast viselő, bajszos, jó kedélyű figuráról évekig azt hittük, hogy vízvezeték-szerelő, erre most kiderült, hogy mégsem…

A neves játékportál, a Kotaku figyelt fel arra, hogy az évtizedekig vízvezeték-szerelőként ismert Mario japán nyelvű adatlapja nemrégiben megváltozott, és az új bemutatkozó szöveg szerint a népszerű figura már rég nem dolgozik a szakmában. Ahogy a lap is írja, ezen nem illenék olyan nagyon csodálkozni, hiszen a bajszos figurával az elmúlt évtizedekben tényleg mindent lehetett csinálni, kivéve az eldugult csövek kezelését, de a Nintendo így is egy legendának vetett véget.

MARIO JAPÁN NYELVŰ ADATLAPJA A NINTENDO OLDALÁNForrás: Nintendo

De akkor mi is Mario valójában? Mármint azon kívül, hogy ő a világ egyik legismertebb videojáték figurája. A fordítás sok útmutatót nem ad, hiszen az új adatlap erre nem tér ki részletesen, az viszont elég világos, hogy nem vízvezeték-szerelő többé.

Legyen szó bármilyen sportról, teniszről vagy baseballról, fociról vagy versenyzésről, ő mindenben király. Ami azt illeti, úgy tűnik, hogy valamikor régen még vízvezeték-szerelőként is dolgozott…”

Marióról egyébként érdemes tudni, hogy nem vízvezeték-szerelőként kezdte a karrierjét. A karaktert megalkotó Mijamoto Sigeru például elárulta, hogy a figurát először felvonultató Donkey Kong-ban (ahol még csak Jumpman-ként hivatkoztak rá) még ács volt, hiszen

a program lényegében egy építkezésen játszódott.

A vízvezeték-szerelő 1983-ban jött, mikor megjelent a Luigit is felvonultató Mario Bros. Mivel a játék jórészt a föld alatt zajlott, ezért az alkotók akkor változtatták Mario melóját vízvezeték-szerelőre. Mijamoto ugyanakkor a USA Today-nek adott interjújában lényegében arra is választ adott, hogy a bajszos figura miért nem vízvezeték-szerelő többé: „Mindig a játék határozza meg a szerepét.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik