Tech

A hackerek szerint nem sokat érnek a tűzfalak és az antivírus szoftverek

Hackerek körében végzett felmérést a Thycotic nevű biztonsági cég az év egyik legnagyobb IT-biztonsági eseményén, a Las Vegas-i Black Hat 2017 konferencián. A kutatás szerint a hagyományos határvédelmi technológiák (tűzfalak, antivírus szoftverek) elavultak, a bizalmas adatokhoz pedig a privilegizált (adminisztrátori) fiókokon keresztül lehet a legkönnyebben hozzáférni.

A 250 hacker megkérdezésével készült felmérés szerint a vállalatok bizalmas adataihoz legegyszerűbben az adminisztrátori fiókokon keresztül lehet hozzájutni (32%), amelyet az e-mail fiókok (27%) és a végpontok (21%) követnek.

73% szerint az olyan hagyományos határvédelmi eszközök, mint az antivírus szoftverek és a tűzfalak, elavultak és egyszerűen megkerülhetők.

A kiberbűnözők tevékenységét leginkább a többfaktoros azonosítás és a titkosítás nehezíti meg, a leghatástalanabbak pedig a behatolásmegelőző rendszerek (IPS).

A hackerek 85%-a szerint emberi hiba áll az adatvesztések mögött. Ennek oka, hogy egyre nagyobb nyomás nehezedik a felhasználókra, akik egy idő után belefáradnak a biztonsági szabályok betartásába. 35 százalékuknak a jelszavak fejben tartása és a folyamatos változtatása jelenti a legnagyobb gondot, de a túl sok információ (30%), a védekezéshez szükséges folyamatos frissítések (21%), és az állandó kiberfenyegetések (15%) is problémát jelentenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik