Tech

Pert nyert Donald Trump ellen egy appfejlesztő

Egészen hat évig vívott védjegyharcot egy fejlesztő Donald Trump ügyvédei ellen, de megérte: az ő javára döntöttek. A történet különlegessége, hogy ügyvédet sem fogadott ehhez. A galibát amúgy egy trombitás mobilapp okozta.

Az amerikai republikánus elnök jogászai mindig szélsebesen lecsapnak azokra, akik a Trump kifejezést próbálják használni az üzleti életben, ezzel védve a politikus The Trump Organization nevű családi ingatlancégének hírnevét.

Aki olyan terméket vagy szolgáltatást ad ki, ami tartalmazza a “trump” (angolul amúgy trombitát jelent) kifejezést, az számíthat arra, hogy hamarosan érkezik a felszólító levél. Pontosan ez történt a negyvenéves Tom Scharfelddel is hat éve, aki az iPhone-os iTrump nevű alkalmazás fejlesztője.

Az app valójában egy ártalmatlan 2,99 dolláros segédprogram azoknak, akik szeretnének megtanulni trombitán játszani. A fejlesztő 2011-ben le is védette az iTrump nevet az Amerikai Szabadalmi és Védjegy Hivatalnál (USPTO).

Az oktatóprogram kifejezetten sikeres rajtolása után egy hónappal  arra szólították fel Scharfeldet Trump ügyvédei, hogy nevezze át az alkalmazást, azzal indokolva a kérést, hogy “ne károsítsa Mr. Trump évek alatt felépített reputációját és jó hírnevét.”

Scharfeld ahelyett, hogy fejet hajtott volna, inkább ellenállt: nem fogadott ügyvédet, helyette védjegyjogot kezdett olvasni, és rengeteg időt töltött könyvtárakban, hogy felkészüljön saját maga képviselésére.

Az első jelentős győzelmet az jelentette 2013-ban, mikor sikeresen be tudta bizonyítani a védjegy hivatalnak, hogy a „trump” egy elterjedt kifejezés, egyben egy hangszer neve is, ráadásul még a Bibliában is használják. Szóval Donald Trump idős, de nem eléggé ahhoz, hogy kisajátítsa azt magának.

Mellette szólt az is, hogy az iTrump egy zeneoktató alkalmazás, és nem fűződik sehogyan sem az üzletember cégének tevékenységi köréhez.

A fejlesztő ezen felbuzdulva agresszívabb viselkedést vett fel, és a múlt héten véget ért per lezárásaként azt is sikerült elérnie, hogy a Trump Organization ne tarthasson kizárólagos jogot a “trump” kifejezésre abban az esetben, ha videojátékokról, golfos játékról, vagy zenei szolgáltatásról van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik