Nagyvilág

Cégvezérek sora curükkolt ki Trump mögül

Hibát hibára halmoz az elnök és mindezt pökhendien kommunikálja le. Ismerős? Csakhogy Amerikában ennek következményei vannak.

Donald Trump amerikai elnök jó szokása szerint ismét méhkasba nyúlt azzal, hogy késve és rosszul reagált a charlottesville-i összecsapásokra. A városban neonácik és antifasiszták feszültek egymásnak, és Trump nem sietett elítélni a fehérek felsőbbrendűségét hirdető csoportok tevékenységét. Az üzleti világ kőkeményen reagált erre:

cégvezetők hosszú sora hagyta el az elnök gazdasági tanácsadó testületeit, így Trump kettőt fel is oszlatott – írja az NBC News.

A Manufacturing Council (kb. Gyáripari Tanács) és a Strategy and Policy Forum végét a Twitteren jelentette be Trump, ezúttal a szokásos kirohanásaitól mentesen, diplomatikus stílusban, megköszönve mindenkinek a közös munkát.

A Forum is bejelentette saját feloszlását, amit részben azzal magyaráztak, hogy az “intoleranciának, a rasszizmusnak és az erőszaknak abszolút nincs helye ebben az országban”. Szerdán először Inge Thulin, a 3M vezetője szállt ki a tanácsadói szervezetből. Őt az – Andy Warhol által világszerte ismertté tett – Campbell Soup Co. vezetője, Denise Morrison követte. Korábban a Merck vagy épp az Intel vezetői is távoztak, összesen heten.

Trump még szombaton közölte, hogy mindkét fél felelős az erőszakért, holott a fehér szuprematisták kezdtek egy 19. századi konföderációs tábornok szobráért tüntetni, jöttek ellentüntetők is, voltak verekedések, majd egy húszéves férfi kocsival az ellentüntetők közé hajtott. Ebben egy ember meghalt, 19 megsérült. Ezek után közölte Trump, hogy egyenlően felelősek a neonácik és az ellenzőik az erőszakért.

Trump hiába kapott a republikánusoktól és demokratáktól is kritikát, kitartott az álláspontja mellett, sőt az elsők között távozó vezérigazgatók ellen is támadást intézett a Twitteren. Közölte, bármelyik távozó helyére tud embert találni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik