Tech

A Google olyan, mint a Gulág a kirúgott fejlesztő szerint

A hét elején számoltunk be arról, hogy a Google azonnali hatállyal kirúgta azon alkalmazottját, aki egy tíz oldalas dokumentumban azt fejtegette, hogy a tech szektorban tapasztalható nemek közti eloszlás alapvetően a biológiára vezethető vissza. James Damore azóta „felköltözött” a Twitterre és a hírhedt szovjet munkatáborhoz hasonlítja volt munkahelyét.

James Damore botrányt keltő írása múlt hétvégén kezdett terjedni a Google berkein belül, majd a sajtó is megszerezte, és a nyilvánosságra kerülés után komoly visszhangot keltett. Írásában a férfi hosszan fejtegette, hogy az informatikában a nemek közti egyenlőtlen eloszlás a biológiára vezethető vissza, és azért több a férfi fejlesztő, mert az „erősebb nem” fogékonyabb a területre, mint a nők.

Kezdetben a Google egész visszafogottan kezelte az ügyet, de hétfőn már a vezérigazgató, Sundar Pichai is megszólalt, és kijelentette, hogy a férfi megsértette a cég magatartási kódexét. Damore nem sokkal később a Bloombergnek megerősítette, hogy a vállalat kirúgta nemi sztereotípiák megerősítésére hivatkozva.

A média figyelme azóta a kirúgott férfira irányul, aki nem is tétlenkedett: Twitter fiókot regisztrált @Fired4Truth néven (nyers fordításban: kirúgtak az igazságért), és a frissen feltöltött profilképéhez egy olyan pólót választott, amin a grafika a Google ikonikus logóját formázza, csak éppen Goolag felirattal, ami a hírhedt szovjet munkatáborra, a Gulagra utal.

Mindez elég provokatív megnyilvánulás, és arra utal, hogy James Damore nemcsak a cég nemi egyenlőséggel kapcsolatos törekvéseivel nem ért egyet, de egyenesen a Gulaghoz hasonlítja egykori munkahelyét. A férfi kirúgásához vezető dokumentum ugyan megosztotta az embereket, és érdekes párbeszédet indított, viszont Damore profilképe már csak egy durcás kisgyerek reakciójára emlékeztet.

Nyilván a Google sem szent, és a kiszivárgott dokumentumot követő lépéseik is megkérdőjelezhetők, de a világ egyik vezető vállalatát, ami ingyen étkeztetést, masszázst és edzéseket biztosít az évi 162 000 dolláros (~42 millió forint) átlagfizetés mellett, elég nevetséges egy olyan munkatáborhoz hasonlítani, ahol a foglyok embertelen körülmények között dolgoztak egészen a halálukig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik