Tech

Kirúgták a fickót, aki szerint a biológia miatt kevés a női informatikus

A múlt hétvégén kavart botrányt az a kiszivárgott dokumentum, amiben a Google egyik alkalmazottja tíz oldalon keresztül fejtegeti, hogy biológiai okokra vezethető vissza, miért dolgozik több férfi a techiparágban, mint nő. A hatalmas felháborodást kiváltó írás végül a szoftverfejlesztő állásába került.

A hétvége folyamán először a Motherboard portál számolt be arról, hogy a Google berkein belül kering egy olyan dokumentum, ami arra szólít fel, hogy a keresőóriás változtasson a sokszínűségre törekvő céges politikáján, hiszen a férfiak biológiailag sokkal alkalmasabbak arra, hogy informatikai területen dolgozzanak, mint a nők.

A Google-nél szoftverfejlesztőként dolgozó James Damore tízoldalas írása először egy levelezőlistán bukkant fel, de rövid idő alatt terjedni kezdett a cégen belül, jó pár dühös közösségi média bejegyzést generált, felfigyelt rá a média, majd ezt követően a teljes dokumentum kikerült a Gizmodóra.

Írásában Damore hosszan fejtegeti, hogy a techszektorban tapasztalható nemek közti eloszlás a biológiára vezethető vissza, és azért több a férfi informatikus, mert az „erősebb nem” fogékonyabb erre a területre, mint a nők. A dokumentumban ugyanakkor szó van arról is, hogy az egyenlőtlenséget felszámolni hivatott törekvések elnyomják az „ideológiai sokszínűséget”, és olyan kultúrát teremtenek, ami elítéli a konzervatívabb álláspontokat.

A dokumentum kikerülését követően a Google gyorsan előállt egy meglehetősen visszafogott reakcióval, amiben Danielle Brown, a cég nemrég kinevezett diverzitásért felelős alelnöke leszögezte, hogy a dokumentumban olvasható nézeteket sem ő, sem a cég nem támogatja, ugyanakkor azt is világossá tette, hogy a Google toleráns az ellenvéleményekkel szemben.

Bár Brown közleménye még azt sugallta, hogy Damore írásának nem lesz súlyosabb következménye, de hétfőn egy mindenkinek kiküldött levélben már Sundar Pichai vezérigazgató is megszólalt, és kijelentette, hogy a férfi megsértette a cég magatartási kódexét. Az e-mailből ugyan nem derült ki, hogy milyen konzekvenciával jár ez Damore-ra nézve, de a férfi a Bloombergnek megerősítette, hogy a vállalat azonnali hatállyal kirúgta nemi sztereotípiák megerősítésére hivatkozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik