Tech esport

A 2024-es Olimpián akár már videojátékosok is versenyezhetnek

Birkás Péter
Birkás Péter

újságíró. 2017. 08. 09. 11:40

A videojátékosok képességeit összemérő eSport már rég nem holmi bohóckodás, ahol unatkozó fiatalok versenyeznek, hanem hivatalos csapatokat, sztárokat, nemzetközi bajnokságokat, közvetítéseket, dedikált tévécsatornákat és dollármilliókat kitermelő ágazat, ami a Párizsi Olimpiai Nevezési Bizottság alelnöke szerint akár már a 2024-es nyári olimpiai játékokon is képviseltetheti magát.
Korábban a témában:

A Párizsban megrendezésre kerülő 2024-es nyári olimpiai játékokon akár már videojátékosok is megmérkőzhetnek egymással az olimpiai aranyért. Legalábbis a Párizsi Olimpiai Nevezési Biztottság alelnöke szerint, aki az AP-nek nyilatkozta, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek a versenyszerű videojáték képviselőivel és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, hogy megvitassák annak lehetőségét, hogy videojátékosok is ott lehessenek a 2024-es nyári játékokon.

Tony Estanguet, a francia nevezési bizottság alelnöke elmondta, hogy a játékos közösség megérdemli, hogy részt vegyen ezeken a tárgyalásoknak. „Foglalkozunk kell vele, mert nem mondhatjuk, hogy ezek nem mi vagyunk, ennek semmi köze az Olimpiához. A fiatalokat érdekli az eSport. Szóval foglalkozzunk vele! Találkozzunk velük! Nézzük meg, találunk-e összekötő hidakat.”

Visitors play a video game on October 27, 2016 at the trade fair for the Paris Games Week, in Paris.
Paris Games Week will run from October 27 until October 31, 2016. / AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
Forrás: AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE

A 2024-es olimpiai játékok tervezett versenyszámai 2019-től öltenek majd formát, és a hivatalos listát a 2020-as Tokiói rendezvény után fogják nyilvánosságra hozni. Bár Párizst hivatalosan még nem jelölték meg helyszínként, erre csak szeptemberben kerül majd sor, de miután Magyarország visszalépett a nevezéstől, Los Angeles pedig megkapta a 2028-as nyári játékok rendezésének jogát, nem kérdéses, hogy hét év múlva a francia főváros lesz az Olimpia helyszíne.

Hogy a videojátékosok ott lesznek-e Párizsban, azt most még nem tudni, ahogy azt sem, hogy az eSport hivatalos olimpia sportággá emelése után miképp lehet majd versenyzőket kvalifikálni, illetve az eseményre eljutók milyen játékokkal mérik majd össze a képességeiket. Viszont ha megvalósul ez az elképzelés, az hatalmas előrelépés lesz mind az eSport, mint az Olimpia életében.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

2018.12.07. Semmelweis Budapest Award.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.