Tech

Versenyszerű videojátékból diplomázhatnak a britek

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2017. 06. 01. 15:40

Elsőként indít az Egyesült Királyságban az e-sport üzleti részével foglalkozó menedzserszakot a Staffordshire Egyetem, a hároméves alapképzés BA diplomát ad.
Korábban a témában:

Évről-évre érkeznek az újabb kimutatások arról, hogyan növekszik elképesztő ütemben a versenyszerű videojátékok piaca. Az e-sport létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, hogy már a legnagyobb hagyományos sportversenyek nézőszámával vetekedik az e-sport közönsége, és egyre több a hivatásszerű versenyző.

Az e-sport utat talál magának a brit felsőoktatásba is: 2018 szeptemberétől a brit Staffordshire Egyetemen elindul egy olyan egyetemi alapképzés (BA), ami az e-sporttal foglalkozik. Persze nem diplomás versenyzőket képeznek majd a szakon, inkábbaz e-sport rendezvényszervezéssel és üzleti oldalával foglalkoznak.

Az első évben magával az e-sport iparral és kultúrájával, valamint a streameléssel kapcsolatos kurzusok adják a tananyag magját. A következő két évben már gyakorlati feladatokba vethetik bele magukat a hallgatók, és elsajátíthatják a rendezvényszervezés, a közösségmenedzsment, a márkaépítés, a digitális marketing trükkjeit, valamint a kapcsoló jogszabályi környezetet. A diákok terepre is mennek majd arénákba és eseményekre, illetve ösztöndíjat is elnyerhetnek.

A cosplayer walks in Lyon Palais des Sports on March 5, 2017. (Photo by Nicolas Liponne/NurPhoto)
Forrás: Europress

Ugyan sok külföldi egyetemen  vannak e-sporttal kapcsolatos kurzusok, és sportösztöndíjakat kaphatnak e-sportolók is,  az ritka jelenség, hogy egy komplett egyetemi szak épül a versenyszerű játék köré. Az Egyesült Királyságban a Staffordshire Egyetem az első ilyen intézmény.

„Az e-sport területén dolgozók 73 százaléka 35 év alatti, és nagy kereslet van képességeikre. A cégek olyanokat keresnek, akiknek vállalkozói beállítottságúak és értenek a technikához, az ipar új hivatásokat igényel. A képzés az e-sport üzleti és kulturális vonulatára fókuszál, a csapatok alapítása és a közösségépítés mellett a rendezvények hostolásáig.” – közölte az egyetem.

A szak indulását az Egyesült Királyság előző kulturális minisztere is üdvözíti, Ed Vaizey Twitteren osztotta meg, hogy szerinte ez fantasztikus dolog.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.