Tech tesztlabor

Szólt az űrtechnikás csuklópánt, hogy pocsék kondiban vagyok

Ha jobban belegondolunk, nem kell ahhoz semmilyen kütyü, hogy megállapítsuk milyen formában vagyunk. Ha a harmadikra fellépcsőzve kiver a víz, és szaporán szedjük a levegőt, akkor tuti ránk férne egy kis edzés. Ugyanakkor nem árt, ha van egy szerkezet, amivel ellenőrizhetjük az állapotunkat, ugyanis kevés motiválóbb dolog van, mint látni, hogy 36 helyett épp egy 60 éves szintjén vagyunk.

Nem áll tőlem távol a sport, főleg a futás, már benne van a lábamban pár félmaraton, és a mozgást szeretem összekötni a kütyümániámmal: nemcsak zenét hallgatok a kilométerek alatt, de azt is szeretem tudni, hogy mennyit és milyen minőségben teljesítettem.

Az elmúlt években jó pár sportoláshoz fejlesztett applikációt és hardvert kipróbáltam, és amikor szembejött az aktivitásmérőként és alváskövetőként beharangozott MiVia Essential 350, akkor úgy döntöttem, hogy ezzel a csuklópánttal is teszek egy próbát.

Forrás: Fülöp Dániel / 24.hu

Bár a MiTAC gyártotta kütyü számolja a lépéseket, méri a megtett távolságot, az elégetett kalóriákat, és még alvásnaplót is vezet, valójában nem az a legnagyobb erőssége, hogy nyomon követi az aktivitásunkat. A csuklópánt lényege, hogy a beépített érzékelők segítségével képes EKG mérésre, és a NASA-féle Empirical Mode Decomposition (EDM) technológiát használva elemzi a testünk jeleit, és ezzel az állóképességünket.

Maga az okospánt egyébként nem egy bonyolult szerkezet: leginkább egy visszafogott külsejű órára hasonlít. Van egy apró kijelzője, a jobb szélén található egy gomb, ezzel léptethetjük az apró panelen megjelenő információkat (óra, lépésszám, megtett táv, kalória, értesítések stb.), illetve a képernyő alatt van egy szürke, fémes rész, rajta egy apró szívecskével.

Ez terület az egyik EKG-s érzékelő (a másik a hátlapon található, hasonló mintával), ami akkor kap fontos szerepet, ha az egyik legizgalmasabb funkciót használva ellenőrizni kívánjuk a testindexünket.

Forrás: Fülöp Dániel / 24.hu

Ehhez szükségünk lesz a MiVia Essential applikációra, ami egyaránt elérhető iOS-re és Androidra. Az alkalmazást Bluetooth-szal csatlakoztatjuk a csuklópánthoz, és az app minden indításkor szinkronizálja az adatokat. Az Activity menüpont alatt a teljesítményünket látjuk, a Sleep az alvásnaplót hozza elő, míg a Health opcióra nyomva megvizsgálhatjuk, hogy mennyire tartjuk jól magunkat.

Ilyenkor nem kell mást tenni, mint a hüvelykujjunkat rátenni a kijelző alatti érzékelőre, és megvárni, míg az app visszaszámolja a méréshez szükséges két percet (van egy gyors mérés is, de az nem ad teljes képet). A végeredményt egy táblázatba szedve kapjuk meg, és a kütyü a kapott adatok (vegetatív idegrendszer állapota, a testi energia és a stressz-szint) alapján évben jelöli, hogy mennyire vagyunk jó kondiban.

Forrás: Fülöp Dániel / 24.hu

Mint említettem, a sport nem áll távol tőlem, de idén elég csúnyán elhanyagoltam a futást, konkrétan eltunyultam, fel is szedtem pár fölös kilót, és bár szeretem elhitetni magammal, hogy ennek ellenére is formában vagyok, a MiVia Essential 350 kiválóan megmutatta, hogy igencsak tévedek.

Az első mérés 60 feletti életkort lőtt be, az átlagnál magasabb pulzusszámmal, nem túl biztató stressz értékkel, és közepesen jó energiaszinttel, ami arra utalt, hogy valami hatása még mindig van annak, hogy korábban rendszeresen hosszabb távokat futottam.

Forrás: 24.hu

Az utóbbit leszámítva a fenti értékek nem túl biztatók egy 36 éves férfi számára, és a NASA-technológiával megbolondított csuklópántunk pont abban segíthet, hogy a kondinkat visszaállítsuk egy olyan szintre, hogy a két perces mérés ne az aktuális életkorunk kétszeresét mutassa.

A MiVIA Essential 350 ugyan nem fog helyettünk mozogni, de tanácsokkal szolgál, hogyan kerülhetnénk újra formába, illetve beállíthatunk olyan célokat (adott órányi alvás, bizonyos kalóriamennyiség, napi minimum lépésszám), amiknek a teljesítése hozzájárulhat ahhoz, hogy a Health & Body Index ellenőrzése után ne kezdjen gyöngyözni a homlokunk.

Forrás: 24.hu

A rendszeres mozgás nemcsak csökkenti a stresszt, de ellenállóbbá is teszi az embert, és a csuklópántunk nem csak azzal segít, hogy ösztönöz a mozgásra, de a Health menüpont alatt egy olyan opciót is találunk, ami a mélylégzés technikáját segít elsajátítani. Ez nemcsak a rendszeres testedzést követően hasznos, de a mindennapok során is, hiszen a megfelelő légzési technika hosszabb távon nyugtató hatású, helyre rakja a pulzusszámot, nem mellesleg javítja a testindexünket.

Habár a 35 000 forint környékén kapható MiVia Essential 350 messze nem tökéletes, hiszen az applikáció kicsit fapados, futás közben nem ellenőrizhető a tempó és a pulzusszám, illetve nem lehet beállítani egyszeri edzésterveket sem (adott idő, táv, kalória), azért alapvetően hasznos kis eszköz, legalábbis akkor, ha tényleg komolyan gondoljuk, hogy szeretnénk jobban odafigyelni a testünkre és az egészségünkre.

Forrás: Fülöp Dániel / 24.hu

A csuklópánt segítségével egyrészt nyomon követhetjük a napi aktivitásunkat, de ami ennél is fontosabb, hogy folyamatosan ellenőrizhetjük a kondinkat. Az első érték ugyan ijesztő lehet, de ha elhatározzuk, hogy leszámolunk a tunyasággal, és odafigyelünk magunkra, akkor mindig ott lesz a karunkon egy eszköz, ami már pár hétnyi rendszeres testmozgást követően jelezni fogja, hogy javunkra vált a futás, a torna, a kerékpározás vagy akár a jóga. Ráadásul nemcsak abban segíthet, hogy elérjük az ideális állapotot, de jócskán hasznunkra lehet abban is, hogy a jó kondi állandóvá váljon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik