Tech

A Google olyan VR szemüveggel készül, amivel eddig senki

Az új eszköz mixelni fogja a kiterjesztett és a virtuális valóság elemeit.

A Pokémon Go bedurranásával még egyértelműbbé vált, hogy az addig kicsit lesajnált kiterjesztett valóságot, azaz Augmented Reality-t nagyon nem szabad leírni. Csak meg kell találni azt a formát, ami mindenkinek bejön, és amivel dollármilliókat lehet keresni pár nap alatt. Az AR hirtelen jött sikere most egy kicsit jobban középpontba állítja azokat a projekteket, amelyek nem ültek fel a virtuális valóság (VR) vonatra – valószínűleg a Google is így tesz.

Ebből is egy kicsi, abból is egy kicsi

A VR annyira nagy erővel dúrta át magát a céges fejlesztéseken, hogy csak nagyon kevesen tudtak ellenállni a kényszernek. A két fő dzsungelharcos (Oculus Rift, HTC Vive) mellé betagozódtak a mobilgyártók is (Gear VR), és ahogy várható volt, a Google is bejelentkezett a saját, Androidra épülő VR platformjával. A kifejezetten szoftveres hátteret nyújtó Daydream mellett már az elejétől fogva kiszűrődött a netre az a hír, hogy a cég ennek ellenére egy saját szemüvegen is dolgozik, mostanra a Recode-nak hála már azt is sejthetjük, hogy milyen típusú eszközről van szó.

augmented_reality_balna

A Google állítólag egy olyan szemüveggel lepné meg a piacot, ami keveri a kiterjesztett és virtuális valóság elemeit. Az eszköz legnagyobb mutatványa az lehet, hogy a működtetéséhez sem mobilra, sem számítógépre nem lesz szükség, ami óriási előnyt nyújtana a mostani megoldásokhoz képest – amelyeknél a kettő közül valamelyik mindenképpen kell az élményhez.

A források azt rebesgetik, hogy a szemüveg jelen állapotában inkább a kiterjesztett valóságra épít, és kevésbé a virtuálisra, azaz nem zárja ki a külvilágot, hanem inkább arra épít, annak elemeit használja. Ezzel meg is érkeztünk a Microsoft Holo Lens-hez, ami pontosan ez a kategória, csak a redmondiak inkább üzleti, professzionális célokra kínálják és nem a családnak a hétvégi mókázáshoz.

Van hova nyúlni

Hogy még jobban megkavarjuk, vagy akár tisztázzuk a képet, azt is érdemes fejben tartani, hogy a Google esetében ott van a Magic Leap saját fejlesztésű, szintén kevert valósággal dolgozó rendszere. A Google befektetésekkel foglalkozó cége fél milliárd dollárral támogatta ezt a startupot, ami elegendő indok lehet arra, hogy a szóban forgó szemüveg megegyezik a Magic Leap megoldásával.

Egy biztos: a Google pénzügyi lehetőségei nagyjából az Apple szintjén mozognak, így önmagában egy 450 milliós kiadás még nem feltétlenül dönti el, hogy milyen irányt vesz a VR szemüveg fejlesztése. Amennyiben sikerül egy olyan eszközt létrehozniuk, amihez valóban nem szükséges mobil vagy PC, és pár (sok) szinttel használhatóbb lesz a baklövésnek bizonyult Google Glass-nél, akkor készülhetünk, mert izgalmas évek elé nézünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik