Tech

Újságíró robot fejlesztését pénzeli a Google

Mesterséges intelligencia írja majd a híreket egy olyan brit projektben, amit a Google támogat. Attól viszont nem kell tartani, hogy a robotok teljes egészében leváltják az újságírókat.

Az automatizáció és a robotika fejlődésének következtében számos munkakör betöltésére válnak alkalmassá a robotok és a mesterséges intelligenciák. Ugyan bizonyos szakmák esetében nem tudják teljes egészében kiváltani az embert, úgy tűnik, az eddig védettnek hitt újságírás sincs biztonságban – legalábbis részben.

A brit Press Association hírügynökség nemrég 706 ezer eurót nyert el a Google-től új projektje megvalósítására, amin belül robotok állítanak elő tartalmakat.

Az összegből egy olyan gépagyat fejlesztenek a Radar projekt alatt (Reporters and Data And Robot Project) az Urbs Media startuppal közösen,ami havonta 30 ezer hírt állít elő helyi lapok számára.A Press Association főszerkesztője, Peter Clifton szerint a képzett újságírók kulcsfontosságú szerepet játszanak a folyamatban, így a munkájuk nem fog elveszni, de a Radar projektnek köszönhetően képesek lesznek annyi helyi hírt előállítani, amennyit manuális lehetetlen.

Főleg gazdasági híreket állít majd elő a gépagy. Forrás: Thinkstock

A szűk büdzséből gazdálkodó helyi média így olcsóbban és gyorsabban állíthat elő megfelelő mennyiségű tartalmat.

Az újságírók olyan sablonmintákat készítenek elő majd különböző témakörökhöz, amelyek alapján a szoftver el tudja készíteni saját verzióját. Olyan rövid, gazdasági híreket állítanak elő, amelyek száraz információkat, főleg számokat tartalmaznak.

A hosszabb, saját publikációk esetében viszont egyelőre nem valószínű, hogy egy robot képes lenne olyan karakteresen, saját szemléletet átadva írni, ahogy egy jó szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik