Tech

Váratlanul alkottak saját nyelvet a Facebook robotjai

Miközben a Facebook tárgyalni és érvelni tanította chatbotjait, felfedezték, hogy a botok kifejlesztették saját nyelvüket. Ez rávilágít arra, milyen keveset tudnak a kutatók a mesterséges intelligencia fejlődéséről.

A Facebook mesterségesintelligencia-kutatással foglalkozó részlege, a FAIR váratlan eredményt ért el, miközben chatbotjaik finomításán dolgozott – a beszélgető szoftverek megalkották saját nyelvüket, miközben tárgyalási technikáikat fejlesztették.

Az eredményről blogposztban számolt be a cég, amelyben azt is elmagyarázza, miért fontos ez a terület, emellett nyílt forráskódként is publikálták a dialógus ágenseket, amelyek már a tárgyalás képességével is rendelkeznek.

„Attól a pillanattól kezdve, hogy felkelünk, a napunk tele van tárgyalásokkal. Legyen szó arról, hogy mit nézzünk a tévében, vagy amikor próbáljuk rábírni a gyereket, hogy egye meg a zöldséget, vagy amikor alkudozunk. Mindez összetett kommunikációs és érvelési képességeket igényel, amelyekkel a gépek eddig még nem rendelkeztek.”

A cél: emberekhez hasonlóan beszélgető szoftverek

Napjainkban a chatbotokkal, azaz a beszélgetés céljából fejlesztett szoftverekkel rövid párbeszédeket folytathatunk, vagy intézhetünk el rajtuk keresztül apróbb feladatokat, például rendeléseket. Hogy a jövőben értékesebb beszélgetéseket folytathassanak az emberekkel, tovább kell azokat fejleszteni.

A Facebook tárgyalni tanítja botjait, hogy azok az emberekhez hasonlóan különböző célokkal rendelkezhessenek, konfliktusokat tudjanak megoldani, majd megegyezésre jutni.

Gépi tanulási módszerrel a botok szabadon alkothattak párbeszédeket, ezáltal fejlesztették társalgási készségeiket. Idővel kezdtek eltérni a forgatókönyvtől, majd önmaguktól kezdtek el kommunikálni egymás közt egy teljesen új, az emberéhez nem hasonlító mesterséges nyelven, amit emberi beavatkozás nélkül alkottak meg.

A kutatók úgy találták, hogy a botok elképesztően kreatív tárgyalófelek. A gépi tanulásra és fejlett beszélgetési stratégiákra támaszkodva minden alkalommal próbáltak hatékonyabban tárgyalni, érvelni.

Ugyan még nem kell attól tartanunk, hogy elérkezett a szingularitás, de a felfedezés hatalmas előrelépést jelent az AI kutatásban. A cég szerint egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy a jövőben olyan személyre szabott digitális asszisztensek vegyenek körbe minket, amik képesek érvelni, tárgyalni, és összetettebb, az emberi társalgásokra hasonlító beszélgetéseket folytatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik