Tech

Rekordösszeget gyűjtöttek a megszállott játékosok

Ha legközelebb bárki azzal fáraszt, hogy videojátékozni gyerekes, felesleges és teljesen értelmetlen elfoglaltság, akkor feltétlenül meséld el neki, hogy a múlt héten közel 1,8 millió dollárt kalapoztak össze gamerek a jó ügy érdekében.

A különböző videojátékok streamelése manapság hatalmas biznisz, lényegében külön iparág épült már rá, de a gamerek nemcsak akkor játszanak lelkesen, ha a saját zsebük megtöméséről van szó, de akkor is, ha a jó ügy érdekébe kell állítani az egeret, a billentyűzetet és a kontrollert.

Évek óta rendszeresen zajlanak olyan események, amelyek lényege, hogy videojátékosok közvetítései közben a nézők adakozhatnak, és a végösszeget jótékony célra ajánlják fel. Ilyen a télen esedékes Awesome Games Done Quick, vagy a múlt héten megrendezett Summer Games Done Quick, ahol közel 1,8 millió dollárt gyűjtöttek a Médecins Sans Frontiéres (Orvosok Határok Nélkül) szervezet számára.

Hét perc alatt végigvitték az idei év legjobb sci-fijét
Ha nem tudod mi az a speedrun, akkor most érdemes lesz kattintanod.

Ahogy arra a cím is utal, az esemény különlegessége, hogy a játékosok nem szimplán játszanak, hanem az a cél, hogy a lehető leggyorsabban jussanak végig egy programon. A speedrunnak nevezett játékstílusról már írtunk korábban, a lényege, hogy a felhasználók mindenféle trükköket és a játékban maradt hibákat kihasználva rekordidő alatt teljesítik a sokszor hosszú órákra nyúló történeteket.

A múlt heti rendezvényen több száz játékos igyekezett új időket felállítani, és a közvetítéseket több százezer ember követte élőben, és nemcsak szórakoztak, de a pénztárcáikat is megnyitották, sőt a nézők akár arról is határozhattak, hogy a profik milyen „nehezítésekkel” toljanak végig egy-egy programot.

A Summer Games Done Quick számos rekord született, és ahogy arra a PC Guru is nagyszerűen rámutatott, az egyik legérdekesebb közvetítés az volt, mikor egyetlen ember játszotta végig a zseniális Portal 2 kétszemélyes kooperatív módját, méghozzá eszeveszett gyorsasággal.

Az összegyűjtött 1,8 millió dollárnyi (azaz 486 millió forintnyi) adomány ráadásul új rekord, hiszen egy éve még „csak” 1,3 milliót kalapoztak össze a videojátékokat mesteri szinten űző megszállottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik