Tech

24 órát adott Németország a Facebooknak, hogy távolítsa el a gyűlöletbeszédet

Németország elfogadta a "Facebook-törvényt". Októberben lép életbe.

Vitatott törvényt fogadott el Németország, eszerint a Facebook, Twitter, Youtube, egyéb közösségi oldalak és megosztók akár 50 millió eurós, azaz átszámítva 15,4 milliárd forintos büntetést is fizethetnek, ha nem távolítják el időben a gyűlöletbeszédet és más illegális tartalmakat felületükről.

A hálózati végrehajtási jogszabály (NEA), avagy ahogy a legtöbben hívják: Facebook-törvény októberben lép életbe.

Ennek értelmében a közösségi média oldalaknak 24 óra alatt el kell távolítaniuk az “egyértelműen” illegális tartalmakat – legyen szó gyűlöletbeszédről, rágalmazásról vagy erőszakra való felbújtásról. A kevésbé egyértelmű esetekben is maximálisan egy hetük van cselekedni.

Amennyiben ennek nem tesznek eleget: előzetesen egy 5 millió eurós büntetést szabhat ki rájuk a német állam, az idő előrehaladtával az összeg akár 50 millió euróra is felkúszhat.

A tapasztalat azt mutatja, hogy politikai nyomás nélkül a nagy platformok üzemeltetői nem tesznek eleget kötelezettségeiknek, így ez a jogszabály elengedhetetlen volt

– mondta Heiko Maas, német igazságügyi miniszter.

Jogi aktivisták szerint a törvény sérti a szólasszabadságot, s aránytalanul nagy terhet ró a techvállalatokra az online tartalmak jogszerűségének megállapításában. A képviselő szerint azonban a szólásszabadság ott ér véget, ahol a büntetőjog kezdődik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik