Tech

Izzadsággal hajtanák meg a jövő okosóráit

Egy apró, bőrre tapasztható matrica annyi energiát tud kinyerni az izzadságból, hogy az meghajt egy bluetoothos eszközt 48 órára. Ez lehet a viselhető kütyük jövője.

Vérrel és verejtékkel nyerhetnek az egészségügyi és fitnesz kütyüket gyártó cégek. Szó szerint! A jövő viselhető eszközeit ugyanis emberi izzadsággal hajtanák meg.

Egy puha, rugalmas, bőrre tapasztható okosmatricával ugyanis a kaliforniai egyetem kutatói ki tudták nyerni az izzadságból az értékes, akkumulátorokban is használt fémeket, így állítva elő elektromosságot.

Ugyan még csak egy kis bluetoothos eszköz számára elegendő elektromosságot tudtak így előállítani, a kutatás vezetője, Joseph Wang bizakodó.

Egészen elképesztő szintet értünk el. Ha elmész futni, azzal már egy okostelefont is fel tudsz teljesen tölteni.

A bioüzemanyaggal való energiatermelést főleg a hordható kütyük terén tudnák hasznosítani.

“A legizgalmasabb alkalmazási terület az egészségi állapotunkat figyelő szenzorokban rejlik. A verejték ugyanis elegendő áramot termelne, hogy folyamatos Bluetooth-kapcsolat legyen, így a mért adatokat rögtön a mobilra lehet továbbítani, s azon nézni valós időben az eredményeket” – mondta Mirella Di Lorenzo, a brit Bath Egyetem professzora.

A bioüzemanyag-cellákkal való energiatermelés azonban összetett folyamat, a katalizátorként használt, lehetséges enzimek többsége már egy kis oxigénmennyiségtől is megsemmisül. Wang és társai az emberi izzadságban található tejsavat használták fel, hogy energiát állítsanak elő.

A tejsavtermelődés segít az izmok működése során, hogy jobban bírjuk a terhelést. Így az okosmatrica egyszerre nyer ki adatot a sportoló teljesítményéről edzés közben, s közben termel áramot saját maga meghajtására, az információk továbbítására.

Ehhez hasonlóan a verejtékben található glükóz szintet is tudnák folyamatosan figyelni a bélyeg méretű matricával a cukorbetegek – tűk és vérminták nélkül.

“Az alkalmazások a közeli jövőben gyorsan meg fognak jelenni” – mondta Di Lorenzo.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik