Tech

Ismét lecsapott a kiberkáoszt előidéző zsarolóvírus

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2017. 06. 22. 13:40

A nagy csend után ismét érkeznek a WannaCry nevű zsarolóvírussal kapcsolatos támadásokról szóló hírek. A Honda japán gyárában, illetve Ausztráliában bukkant fel a kártevő. Nem ez lesz az idei utolsó kibertámadás.
Korábban a témában:

Ahogy már korábban is figyelmeztettek a szakértők, a WannaCry nevű zsarolóvírus készül a visszatérésre, hamarosan megjelenhetnek a módosított változatok. A május végén történt gigászi, több mint 150 országot érintő kibertámadáskor ugyan egy rejtett kapcsolóval sikerült lelassítani a támadáshullámot, a kiberbűnözők nem állnak le.

A zsarolóvírus készítői már a visszatérésen dolgoznak
Próbálják kiiktatni a kapcsolót, amivel sikerült lelassítani a támadásokat.

Hétfőn a Honda Motor Co. japán gyárát kellett leállítani Sajamában, miután felfedezték, hogy az üzem számítógépes hálózatába beférkőzött a zsarolóvírus. A gyárban naponta körülbelül 1000 járművet gyártanak le, többek közt az Odyssey Minivan, Step Wagon autókat. Egy nappal később tudták csak folytatni a termelést. Már a májusi támadás alatt is több autógyártó járt hasonlóan, többek közt a Renault és a Nissan Motor.

A kártevő a héten feltűnt Ausztráliában is, a helyi rendőrség megerősítette, hogy a zsarolóvírus nagyjából 55 lámpát és kamerát bénított meg Victoria államban. A kamerákat működtető Redflex hálózatán lévő gépeket zárolta a kártevő. A kamerák a fertőzés ellenére is online maradtak, de sokat kellett közülük újraindítani, ami átmeneti kimaradásokat idézett elő.

Szöul, 2017. május 15.
A dél-koreai internetes biztonsági ügynökség (KISA) egyik munkatársa figyeli a hét végén 150 országon végigsöprõ zsarolóvírusos kibertámadás lehetséges célpontjait a hivatal szöuli központjában 2017. május 15-én. A május 12-én  útjára indított és a világ 150 országában legalább 200 ezer számítógépet megfertõzõ zsarolóvírust szakértõk szerint az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségétõl (NSA) lopták el, más hackerszoftverekkel együtt. A kártevõ a Windows operációs rendszerek egyik sebezhetõségét használja ki. (MTI/EPA/Yonhap)
Forrás: MTI/EPA/Yonhap)

A Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), avagy az amerikai Nagy Testvér azt állítja, Észak-Korea tehető felelőssé a WannaCry létrehozásáért, legalábbis a módszerek, a célpontok, és a taktika is arra utalnak, hogy az észak-koreai kémügynökség (RGB) áll a támadás hátterében.

Eszerint az RGB által “szponzorált hackerek”, más néven a Lazarus Group hozta létre a WannaCry zsarolóvírus két változatát, melyet az NSA-től ellopott kémkedési eszközökre építettek. Utóbbit még a Shadow Brokers nevű hackercsoport lopta el, majd tette közzé Donald Trump amerikai elnöksége ellen tiltakozva.

A kártevő a Windows márciusban foltozott sebezhetőségét használta ki: bejutott a gépekre és titkosította a felhasználó dokumentumait, váltságdíjat követelve azok feloldásáért. Ez volt az első zsarolóvírussal párosított számítógépes féreg.

Még több kártevő jön

Nemcsak a WannaCry-tól kell félnünk, hiszen támadásra készen állnak az újabb, fejlettebb kártevők is. A Kaspersky Lab felmérése szerint a kifejezetten okoseszközöket célzó kártevők száma elérte a hétezret, amelyeknek 50 százaléka idén jelent meg.

Az okoseszközök – például az okosórák, az okostévék, a routerek és a fényképezőgépek – egymáshoz kapcsolódnak és folyamatosan építik az egymáshoz és az internetre csatlakozó eszközök hálózatát (IoT).

A nagyszámú és sokféle eszköz miatt a bűnözők vonzó célpontjaivá váltak. Az IoT-eszközök sikeres feltörése esetén a kiberbűnözők lehetőséget szereznek arra, hogy kémkedjenek utánunk, zsaroljanak minket, valamint akár passzív bűntársak is lehetünk tudtunkon kívül.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

GelÈnes, 2009. febru·r 5.
A gelÈnesi FlÛrika JÛzsef f·skamr·jukban felv·gja a NyÌrerdı Zrt. v·mosatyai telephelyÈrıl kapott f·t. A NyÌrerdı Zrt. 6000 kˆbmÈter t¸zelıt k¸lˆnÌt el szoci·lis cÈlra. GelÈnesen tÌz csal·d kapott 34 kˆbmÈter f·t, a havonta kiutalt 6-8000 forint lak·sfenntart·si t·mogat·s helyett. Ezen a tÈlen 16 ember halt meg kih˚lÈs miatt Szabolcs-Szatm·r-Bereg megyÈben.
MTI FotÛ: Bal·zs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.