Tech
hacker (hacker, )

Az amerikai választók kétharmadának szivárogtak ki személyes adatai

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2017. 06. 20. 10:15

Csaknem 200 millió amerikai választó személyes adatai szivárogtak ki az internetre. Az adatbázis nem csak érzékeny információkat tartalmazott, de olyan elemzéseket is, amik a választói preferenciát és magatartást elemezték.
Korábban a témában:

Az adatbázist a tavalyi elnökválasztási kampányban a Republikánus Párt használta. Az UpGuard nevű, kiberbiztonsággal foglalkozó cég az Amazon felhőszolgáltatásában bukkant a csaknem 200 millió amerikai adataira, ami az amerikai lakosság durván 61 százalékát jelenti. Az adatbázis neveket, születési adatokat, lakcímeket, etnikai és vallási hovatartozást, választói preferenciákat tartalmaz.

Chris Vickery, az UpGuard munkatársa előbb 1,1 terabájt információt töltött le a tárhelyről, és sikerült azt is kiderítenie, hogy a republikánusok választási kampányában dolgozó külsős cégek “hagyták ott” az így bárki számára elérhető adatbázist, anélkül, hogy biztonságba helyezték volna.

Vickery további 24 terabájt adatot mentett el, majd az egész ügyet nyilvánosságra hozta. Az adatbázist januárban frissítették utoljára. A választókról szóló személyes információk mellett több mint kilencmilliárd adat és elemzés volt még a felhőben; ezek főleg választói preferenciákat és választói magatartást modelleztek.

Az UpGuard szakértői szerint az adatbázis összeállítói “tehetségesen és elképesztően pontosan” dolgoztak. Egyelőre nem derült ki, hogy hozzáfért-e bárki is a fájlokhoz, mielőtt a cég biztonságba helyezte azokat.

(Forrás: MTI, Gizmodo)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.