Tech

Azonnal cseréld a Dropbox jelszavadat

Kiszivárogtak a felhős tárhelyszolgáltatás 68 millió felhasználójának adatai, villámgyorsan változtasson.

Bár nem egy olyan szintű szoftveróriás terméke a Dropbox, mint a Microsoft vagy a Google, az évek során kifejezetten sokan kezdték használni, idén márciusban már félmilliárd ember szinkronizálta ezzel az alkalmazással az adatait. Ehhez mérten kifejezetten nagynak számít az a 68 648 009 felhasználós kör, amelynek jelszavait mostanában hackerek kezdték árusítani a különféle fórumokon.

Épp ezért nagy az esélye, hogy olvasóink adatai is a listán vannak annak ellenére, hogy a most felbukkant jelszótömeg még egy 2012-es betörés során került illetéktelen kezekbe. Valamiért azonban csak most tűnt fel az adatcsomag különféle kétes hírű internetes szegletekben, ahol a birtokosai igyekeznek egyben pénzzé tenni azt.

Épp ezért ugyan lehet, hogy sok felhasználónak már új jelszava lett az elmúlt négy évben, de azért inkább mindenki előzze meg a bajt és változtasson jelszót a szolgáltatásban. Ha pedig igazán biztonságban szeretnénk tudni magunkat, akkor érdemes körbenézni, használjuk-e ugyanezt a jelszót más szolgáltatásokban (például levelezőben, netbankban) is, a listára lecsapók ugyanis gyakran kísérleteznek azzal, hogy az egyik webes szolgáltatásban használt jelszót kipróbálják egy csomó másik helyen, hátha a tulajdonosa mindenhol ugyanazt használja.

Ha pedig valaki szeretne megbizonyosodni róla, hogy az ő fiókja érintett a mostani lopásban, keressen rá önmagára a feltört webes szolgáltatásokat figyelő haveibeenpwned.com oldalon. Ezen kívül érdemes beállítani a Dropboxon (is, és minden olyan egyéb helyen, ahol lehetőség van erre) a kétlépcsős azonosítást, tehát azt a folyamatot, amikor a felhasználónév és jelszó beírása után még egy körös azonosításra van szükség, például egy SMS-ben kapott másodlagos kód beírásával.

A mostani adatlopás jól illeszkedik az elmúlt időszak trendjébe: ez egyébként az eddigi hatodik legnagyobb adatszivárgás, ráadásul négy korábbi esetben szintén évekkel ezelőtt megszerzett adatok bukkantak fel mostanában, jó pár év “altatás” után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik