Tech
A Google page on a mobile phone is seen on an advertising billboard in Hong Kong on March 21, 2013. Eleven companies with grievances against Google urged EU antitrust regulators on Thursday to formally charge the world's No.1 search engine of anti-competitive practices instead of pursuing settlement talks. The European Commission is now examining proposals put forward by Google in January aimed at ending a two-year investigation and averting a possible fine that could reach $5 billion or 10 percent of the company's 2012 revenues. (EyePress/Harry Wong)

Négy lépésben vetne véget a kiberterrornak a Google

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2017. 06. 19. 12:13

A mesterséges intelligencia sem teljesen megbízható, ezért a Google még több szakértővel és átirányított tartalmakkal próbálja lassítani a szélsőséges eszmék online terjedését a YouTube videómegosztón.
Korábban a témában:

Az elmúlt hónapok terrortámadásai után a Google alelnöke és jogtanácsosa, Kent Walker jelentette be blogbejegyzésben, hogy milyen új intézkedésekkel kívánja a keresőóriás felvenni a harcot a terrorizmussal szemben. A bejelentés azután érkezett, hogy a brit hatóságok szerint „az internet a szélsőséges eszmék petricsészéje”, és törvényekkel próbálnák kötelezni a techcégeket a hatékonyabb intézkedésekre.

Ahogy a cég írja, már most is több fejlesztést alkalmaznak aktívan: képfelismerő technológiával akadályozzák meg, hogy az egyszer már eltávolított szélsőséges tartalmak ismét felkerüljenek az oldalra, illetve emberi moderátorok segítik munkájukat abban, hogy a tiltott tartalmakat eltávolíthassák.

The YouTube video app is seen on various digital devices on 28 March, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Forrás: Jaap Arriens/NurPhoto

Mindez azonban mégsem elég hatékony, ezért a cég most négy új intézkedést jelentett be. Elsőként a szélsőséges eszmékhez kapcsolódó videók azonosításához használt technológiájukat fejlesztik tovább, ami több szempontból is problémás feladat. Egy terrortámadást ábrázoló felvétel lehet informatív is, például a BBC egyik adásán keresztül juthat el az emberekhez – de a feltöltött videó származhat egy szélsőséges szimpatizánstól is, aki büszkélkedésként tölti fel azt a videomegosztóra, így erősen a kontextustól függ, hogy egy videót végül törölnie kell-e az oldalról.

A keresőóriás olyan módon fejleszti tovább a gépi tanulási algoritmust, hogy az korábban elemzett videók alapján felállított modellek segítségével könnyebben különbséget tehessen ilyen helyzetekben.

Fejlettebb gép, több ember

Növelik a független szakértők számát is a YouTube Trusted Flagger programján belül. Ugyan az algoritmusok segíthetnek a problémás videók azonosításában, de sok esetben az emberi szakértők segíthetnek kimondani a végszót a több szempontból is kérdéses tartalmak esetében.

Míg az átlagfelhasználók által küldött bejelentések nagy része nem indokolt, addig a programban részt vevő, megbízhatónak minősített jelentők több mint 90 százalékos pontossággal dolgoznak, ami nagy segítség a cég számára. Az eddigi 63 szervezeten felül további 50 szakértő fogja segíteni munkájukat.

Szigorúbban fogják kezelni azon videókat, amelyek ugyan nem sértik meg az oldal felhasználói szabályzatát, de erőszakra buzdítanak. A videó mellett megjelenő figyelmeztetésen túl több korlátozást is bevezetnek ezen tartalmakra: nem lehet reklámokat kihelyezni, és ezáltal bevételre szert tenni, emellett nem jelennek meg az ajánlott videók közt sem.

Európában élesben is elkezdik használni a Jigsaw tech inkubátor fejlesztését, melynek lényege, hogy a Google-ben az Iszlám Államra kereső, vagy az iránt érdeklődést mutató netezőket olyan oldalakra, videókra irányítja át a kereső, amelyek próbálják megelőzni azt, hogy csatlakozzanak bármilyen szélsőséges csoporthoz. Eddig közel félmillió percnyi ilyen megelőző jellegű, terrorellenes tartalmat néztek a netezők, és az első tesztek meglehetősen jó eredményeket hoztak.

A Google emellett a Facebook, a Microsoft és a Twitter techcégekkel fog együtt dolgozni egy nemzetközi fórum keretén belül, hogy egymás közt is fejleszthessék technológiáikat, és támogassák a kisebb cégek munkáját is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.