Tech
The logos of the Apps Facebook, Snapchat and Whats App are on the display of an iPhone, Germany, city of Osterode, 15 February 2016. Photo: Frank May

Brüsszel titkosítana minden csevegést

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2017. 06. 19. 14:17

Az Európai Parlament előírná az állampolgárok csevegéseinek kötelező jellegű titkosítását, és megtiltaná azt is, hogy a kormányok hátsó ajtókon hozzáférhessenek az adatokhoz. A nemzetbiztonság kontra magánszféra vitában az utóbbi felé hajlik az EU.

Az Európai Parlament benyújtott egy arra irányuló javaslattervezetet, hogy a csevegőappokban kötelezővé váljon a személyes adatok titkosítása, emellett tilos legyen hátsó ajtót építeni a szolgáltatásokba, amiken keresztül a hatóságok a bűnmegelőzésre vagy nyomozásra hivatkozva bele tudnak nézni az állampolgárok levelezéseibe.

A végpontig terjedő titkosítás lényege, hogy csak a küldő és a címzett képes elolvasni az üzenetet, és még a szolgáltatást fejlesztő cég sem tud hozzáférni annak tartalmához.A tervezetet előbb az Európai Parlamentnek, majd az Európai Bizottságnak is el kell fogadnia, mielőtt hatályba lép, így arra is van esély, hogy végül enyhébb formában vagy egyáltalán nem fogadják el.

Ha mégis megszavazzák, az akár konfliktushoz vezethez Brüsszel és azon országok közt, amelyek nem támogatják a titkosítás használatát, mint amilyen az Egyesült Királyság is.

A hátsó ajtók tiltása ugyanis megnehezítené, hogy a hatóságok a nyomozati jogkörökről szóló törvény (Investigatory Powers Act) kitétele alapján felszólítsák a cégeket az elektronikus védelem eltávolíására, amennyiben a nyomozás azt indokolja.

A kérvény teljesen szembe megy a német belügyminiszter, Thomas de Maiziere törekvéseivel is, aki múlt héten közölte, hogy már dolgoznak egy olyan rendeleten, ami lehetővé tenné a jogi szervek számára a titkosított üzenetekhez való hozzáférést is.

Surveillance cameras seen at the Suedkreuz railway station in Berlin, Germany, 05 May 2017. Photo: Paul Zinken/dpa
Arcfelismerő szoftverrel kapnák el a németek a terroristákat
A rendszer rögtön riadózna, ha gyanúsított személy tűnik fel.

A magánszféra kontra nemzetbiztonság vitája tavaly a San Bernardinó-i terrorista iPhone-jának kapcsán került előtérbe,  amikor az FBI szeretett volna hozzáférni a gyanúsított telefonjának tartalmához, de az Apple megtagadta, hogy a szoftver módosítsa.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.