Tech

A Google az összes fájlunkra rátenné a kezét

Június végén jelenik meg a Google új asztali szinkronizációs eszköze, ami egyszerűbbé teszi a Drive felhős tárhelyre való feltöltést.

Napjaink egyik legnépszerűbb felhőszolgáltatása a Google Drive, amin dokumentumokat, fotókat tárolhatunk. Okostelefonon és mobileszközökön már most is van arra lehetőség, hogy ne kelljen manuálisan feltölteni a fájlokat a felhőbe, megadhatjuk, mely mappák tartalmát szinkronizálja automatikusan az app.

A keresőóriás végre asztali gépekre is kiad egy robosztus új Drive programot: az új backup-eszköz már magától fogja szinkronizálni és menteni fájljainkat a felhőbe.

Kizárólag a felhasználó által megadott könyvtárakat figyeli, ha ezekben új fájlt talál, az automatikusan megy fel a felhőbe. Ez lehet az asztalunk, az alapértelmezett Dokumentumok vagy Képek mappa, de tetszőlegesen választhatjuk bármelyik könyvtárakat a gépen.

Forrás: Google

A Backup and Sync nevű új szoftver június 28-án válik elérhetővé. A háttérmentésre jelenleg is használható Google Drive, illetve a Google Photos Backup alkalmazásokat válthatja le Macen és PC-n.

Ugyanakkor a Google Drive továbbra is megmarad, sőt. A Google elsősorban a magánfelhasználóknak ajánlja a Backup and Syncet, míg az üzleti ügyfeleknek  továbbra is a Drive app használatát javasolja. Mint írták: amíg nem jelenik meg az új vállalati fókuszú Drive File Stream nevű szolgáltatásuk, amit kifejezetten cégeknek készítenek a nagyobb adatmennyiségek felhős tárolására, addig azt kérik, használják tovább a sima Drive-ot. (Korai hozzáférés keretében viszont lehet tesztelni az új céges programot, itt lehet feliratkozni hozzá.)

KÉRDÉSEK

Az új Backup and Sync programmal vélhetően ugyanúgy lehet majd felhőben megnyitni és szerkeszteni az ismertebb fájltípusokat, mint a Drive-nál. Azt még nem tudni, hogy vissza tudjuk-e majd tölteni a doksikat akár egy másik asztali gépre, közvetítőként használva a felhőt.

Az is kérdéses, hogy növelik-e a jelenlegi 15 gigabájtos ingyenes keretet, ha ugyanis a gépekről és a mobilokról is a felhőbe akarjuk szinkronizálni a fájlokat, akkor nagyon gyorsan betelik a felhős tárhely.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik