Tech
ILLUSTRATION - A young man holds a smartphone displaying an erotic photo of a young woman in Hanover, Germany, 31 October 2013. Many headmasters from Cloppenburg have warned parents against the new trend of 'sexting', an act of sending sexually suggestive photographs between mobile phones or upload them to social networks. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE

Többen keresnek pornóra a neten, amikor nő a munkanélküliség

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2017. 06. 02. 13:00

Sokan nem őszinték, ha kérdőívek kitöltéséről van szó, de az internetes keresések nem hazudnak a Google korábbi adattudósa szerint. Érdekes összefüggések vannak a világ történései és a Google-keresések közt: ha nagyobb a munkanélküliség, többen keresnek pornóra, amikor pedig felmennek a lakásárak, többen keresnek hitelre.
Korábban a témában:

Több statisztikai hivatal is küzd azzal a problémával, hogy a kérdőívek feldolgozása időigényes folyamat, és ezt nehéz lerövidíteni. Az Amerikai Egyesült Államokban például három hétig tart feldolgozni és közzétenni a munkanélküliségről szóló hivatalos számokat.

A digitalizált világban viszont nemcsak a hagyományos módszereket hívhatjuk segítségül, ha egy társadalom gazdaságának vizsgálatáról van szó, a Google korábbi adattudósa szerint a Google-keresések is sok mindent elárulhatnak arról, mi történik a világban. Seth Stephens-Davidowitz, „Everybody Lies” (Mindenki hazudik) című könyvében említ erre példákat.

kép: Thinkstock

A keresőóriás azért fejlesztette ki korábban a kutatóknak szánt Google Correlate nevű statisztikai szolgáltatását, hogy a valós világ történései és a keresések közt kereshessenek kapcsolatot. Stephens-Dawidovitz arra volt kíváncsi, hogy a Google Correlate segíthet-e megjósolni a munkanélküliségi rátát, ehhez a 2004 és 2011 közt mért adatokat is betáplálta a rendszerbe

Google Correlate

A statisztikai eszközzel azt nézhetjük meg, hogy mely kifejezésekre mikor, hány alkalommal kerestek rá a netezők, ezáltal korrelációkat kereshetünk. Használatával megállapítható, hogy melyik kulcsszó használata szezonális, és milyen más összefüggések vannak a valódi világ történései és keresések közt. Az összefüggésekről grafikonokat is készíthetünk.

A munkanélküliséghez kapcsolódóan a legtöbbet használt keresőszó a „slutload” volt, ami egy pornóoldal neve.

Ez elsőre furcsának tűnhet, de a munkanélkülieknek sok idejük van a saját kezükre. Sokan ragadnak otthon magányosan, és unatkoznak.”

– magyarázza a szakember. Ha adott időszakban több a munkanélküli, akkor a pornóhoz kapcsolódó keresések száma is megnő a Google keresőjében.

Eye of a woman in closeup, computer numerical series with Google logo in her eye, Germany
Forrás: Europress

A férfi további példákat is említ: a felhasználók keresései alapján vizsgálható az is, mennyire elterjedt az influenza a lakosság körében. Korábban egy felmérés során ilyen módon még azelőtt átfogó képet tudtak kapni a fertőzöttségről, hogy a Járványkezelési- és Megelőzési Központ hivatalos adatokat közölt. De az is megfigyelhető, hogy amikor a lakásárak felmennek, az amerikaiak több alkalommal keresnek rá a kombinált hitelre.

Nem mindig vagyunk őszinték

Stephens-Davidowitz megjegyzi, ugyan nem ezek a legjobb módszerek arra, hogy pontos számokat állapítsunk meg, de a módszer remekül kiegészít más predikciós megoldásokat. Ugyanis a hagyományos adatgyűjtési módszerek, például a kérdőívek nem feltétlen a legpontosabbak és leghatékonyabbak.

Könyvének címe (Everybody Lies) is arra utal, hogy

a kitöltéskor az emberek sok esetben nem mondanak igazat. Ez főleg olyan kényes kérdéseknél jellemző, amelyek például a homoszexualitást kutatják. A férfiak által indított, pornográfiával kapcsolatos Google-keresések öt százaléka azonos neműekkel való pornóra vonatkozik, ez az arány kétszer annyi, amennyi amerikai férfi azt állítja a Facebookon, hogy férfiak iránt érdeklődik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.