Tech
China's 19-year-old Go player Ke Jie reacts during the second match against Google's artificial intelligence programme AlphaGo in Wuzhen, eastern China's Zhejiang province on May 25, 2017. 
Chinese netizens fumed on May 25 over a government ban on live coverage of Google algorithm AlphaGo's battle with the world's top Go player, as the programme clinched their three-match series in the ancient board game. / AFP PHOTO / STR / China OUT

A Google gépagya legyőzte az embert

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2017. 05. 25. 17:00

A keresőóriás AlphaGo nevű mesterséges intelligenciája kétszer is elverte a világ legjobb gósának tartott 19 éves Ko Csiét, ezzel pedig átvette a vezetést a háromjátszmás menetben. Ezennel kijelenthető, hogy a világ legjobb játékosa immár egy mesterséges intelligencia.
Korábban a témában:

Miután a Google által felvásárolt Deepmind AlphaGo nevű mesterséges intelligenciája tavaly legyőzte a legendás dél-koreai Li-Szedol nevű góbajnokot, most a világ legjobb gójátékosával vívott háromfordulós mérkőzéssorozatot. AlphaGo az első két játékot szoros küzdelem során, de megnyerte a 19 éves kínai Ko Csie ellen.

A Google mélytanulással foglalkozó részlegének igazgatója, Demis Hassabis szerint Ko első 50 lépése tökéletes volt, és az első száz lépésig nagyon szoros volt a küzdelem, végül a gépagy mindössze fél ponttal győzte le az embert.

Ko Csie feszegette AlphaGo képességeinek határait”

– írta Twitteren a szakember.

Ke is elismerően beszélt mesterséges ellenfeléről, miután hajszálnyival, de elvesztette az első meccset. Ő az „istenszerű” jelzővel illette AlphaGo legfrissebb verzióját, akit Master névre kereszteltek a fejlesztők.

China's 19-year-old Go player Ke Jie prepares to make a move during the second match against Google's artificial intelligence programme AlphaGo in Wuzhen, eastern China's Zhejiang province on May 25, 2017. 
Chinese netizens fumed on May 25 over a government ban on live coverage of Google algorithm AlphaGo's battle with the world's top Go player, as the programme clinched their three-match series in the ancient board game. / AFP PHOTO / STR / China OUT
Ko Csie-t alaposan megizzasztotta a gépagy. Forrás: Europress

„A mai játék másabb volt, mint az első. AlphaGo olyan lépéseket választott, amelyek szembementek azon elképzeléseimmel, miként lehet a legnagyobb eséllyel győzni. A játék félidejében abban a hitben voltam, hogy nagyon közel járok a győzelemhez, de AlphaGo nem így gondolta. Kicsit szomorú vagyok, és bánom is, mert úgy hittem, nagyon jól játszom.” – mesélte Ke a második vereség után.

A győzelem értelmében AlphaGo, a mesterséges agy bármelyik mai gójátékosnál is jobban játszik, holott még alig egy éve, hogy a Google bejelentette létezését a Nature tudományos szaklapban.

Először a profi Fan Hui-val mérkőzött meg, majd a legendás koreai Li-Szedollal. Li Szedol öt mérkőzésből négyszer szenvedett vereséget a gépaggyal szemben. Ezután a cég januárban továbbfejlesztette a gép tanuláson alapuló szoftvert, ami már a Master nevet kapta. AlphaGo Master a tesztek alatt 60 meccs során egyszer sem vesztett.

De mi is az a gó?

Az ősi kínai játék azért fontos a mesterségesintelligencia-kutatás szempontjából, mert sok tekintetben a sakknál is bonyolultabb és “emberibb”: míg a sakkban nagyon sok múlik a memórián, és a korábban lejátszott mérkőzések lépéseinek bebiflázásán, a gó tényleg arról szól, hogy ott és akkor gondolkozzon, tervezzen a játékos. A kétszemélyes játék lényege, hogy egy 19×19-es táblán minél nagyobb területet kell bekeríteni saját köveinkkel. A területfoglaláson alapuló játék szabályrendszere viszonylag egyszerű, de pont ezért kifejezetten bonyolult emberi stratégiai érzéket kíván. Nem is kezelhető olyan séma-alapú megközelítéssel, mint a sakk, ahol az igazi mesterek nem is a logika, mint inkább a sok ezernyi, mások által játszott meccs lépéseinek bemagolása segítségével gondolkoznak előre.

Ugyan az MI-fejlesztésben mérföldkőnek számító meccseket Kínában játszották le, a kínai kormány megtiltotta, hogy élőben közvetítsék az országban a gép és a kínai profi játékos összecsapását. A Google a YouTube-on közvetítette élőben a mérkőzéseket, az országban viszont tiltott a videómegosztóhoz való hozzáférés.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.