Tech
An Illustration of Facebook logo, on May 9, 2016. Facebook won a court case in China against Zhongshan Pearl River Drink Factory for using the name face book. The result of the case is said to show that China is easing it’s attitude towards the social network which is officially banned in the country. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)

Milliárdokra bünteti az EU a Facebookot

Birkás Péter
Birkás Péter

újságíró. 2017. 05. 18. 11:02

Nemcsak Orbán Viktor és kormánya húzta ki a gyufát az EU-nál: az Európai Unió versenyjogi hatóságai 110 millió eurós, azaz 34 milliárd forintos büntetést szabtak ki a közösségi oldalra, amiért a WhatsApp 2014-es felvásárlását megelőzően félrevezető adatokat szolgáltatott az átvilágítást végző szerveknek.
Korábban a témában:

A büntetés oka, hogy miközben a felvásárlás felülvizsgálatakor a Facebook azt állította, hogy nem veti össze a felhasználók adatait a WhatsApp használók fiókjaival, valójában már az üzlet nyélbeütése előtt a közösségi oldal rendelkezésére álltak azok a technikai megoldások, amik lehetővé tették, hogy megtörténhessen a két platform felhasználóinak adategyeztetése (amire később sor is került).

A Facebook hivatalos közleményben jelezte, hogy nem szándékosan nyújtottak át félrevezető adatokat 2014-ben, illetve kitértek arra is, hogy az Európai Bizottság megerősítette, hogy az átvilágítás után két évvel felfedezett hibák nem voltak befolyással az összeolvadás elbírálására.

A hatóságok 110 millió eurós bírságot szabtak ki a közösségi óriásra, ami jelentős összeg, de még mindig eltörpül ahhoz képest (276 millió dollár, azaz 77 milliárd forint), amit az EU kiszabhatott volna, ha a cég 2016-os bevételének 1%-át határozzák meg bírságként.

A fizetendő összeg mérséklését az Európai Bizottság azzal indokolta, hogy a Facebook folyamatosan együttműködött a vizsgálat során, és elismerte a szabálytalanságot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.