Tech

Több tízezer profilt törölt a Facebook

A legnagyobb közösségi oldal tovább folytatja harcát az álhírek ellen, és ennek része, hogy az előrehozott brit választások közeledtével ezrével söpörtek ki olyan profilokat a Facebookról, amikről sejthető, hogy csak félrevezetés céljából hozták létre őket.

Theresa May brit kormányfő június 8-ára tűzte ki a rendkívüli választást Nagy-Britanniában (normális menetrend szerint legközelebb 2020-ban került volna erre sor), és az eseményre nemcsak a politikusok és az Egyesült Királyság polgárai készülnek, de a Facebook is.

A közösségi óriás az elmúlt hónapokban hirdetett harcot az egyre nagyobb problémát jelentő álhírek ellen, és ennek a küzdelemnek a része, hogy az áprilisban bejelentett új fejlesztés több tízezer olyan profilt törölt a Facebookról, amikről sejthető, hogy pusztán félreinformálás és az álhírek terjesztése céljából hozták létre őket.

Zuckerbergék viszont nem csupán a gyanús profilok törlésével igyekeznek gátat szabni az álhírek terjedésének. Belenyúltak abba az algoritmusba is, ami azért felel, hogy milyen posztok jelennek meg a hírfolyamunkban. Az újragondolt rendszer mostantól nagy eséllyel „eltemeti” azokat a tartalmakat, amire sokan kattintanak, de nem érkeznek rájuk lájkok illetve megosztások.

Forrás: Jaap Arriens / NurPhoto

A közösségi oldal szakemberei szerint ezekből az arányokból kiválóan lehet következtetni arra, hogy melyek azok a posztok, amelyek hamis vagy félrevezető információkat tartalmaznak, és az ilyen tartalmak terjedésének megállítása elemi érdeke a felhasználóknak.

„Az emberek ugyanúgy hiteles információkat akarnak látni a Facebookon, mint mi.” – nyilatkozta Simon Milner, a Facebook szabályozásokért felelős igazgatója, hozzátéve: „Ezért teszünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy megküzdjünk az álhírek problémájával.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik