Tech

A fitneszkarkötő fedte fel, ki a gyilkos

Egy Fitbit karkötő és a kütyük segítettek kideríteni, hogy ki ölte meg egy éve karácsonykor a 39 éves amerikai nőt.

A különféle viselhető okoskütyük rengeteg információt gyűjtenek össze viselőjükről és aktivitásukról. A sportteljesítmény javítása mellett akár egy nyomozásban is segíthetnek ezek az adatok. Több mint egy éve húzódó gyilkossági ügyet lendített előre legutóbb egy Fitbit fitneszkarkötő.

A rendőrség arra próbált fényt deríteni, ki ölte meg a connecticuti Connie Dabate nevű nőt. A hölgy férje, Richard Dabate 2015 karácsonyán jelentette, hogy egy maszkos alak tört be házukba reggel kilenc óra körül. Felesége éppen ekkor ért haza, nem tudta időben figyelmeztetni, erre a betörő a nőre lőtt, aki a helyszínen meghalt.

A nyomozók azonban nem találtak betörésre utaló nyomokat, és a házból sem vittek el semmit.

Forrás: Europress

Lefoglalták az elhunyt nő fitneszpántját, mobiltelefonjait, számítógépét, és a ház riasztórendszerének naplófájlait. Miután az adatokat összevetették, kiderült, a Richard által vázolt időrendiség nem stimmel azzal, amire következtetni lehet a fitneszkarkötőn és a többi kütyün tárolt adatokból.

Így derült ki, hogy a nő tíz óra körül ért haza az edzésről, míg a férj állítása szerint a gyilkosság kilenckor történt. A számítógépes naplófájlok is arról árulkodtak, hogy Connie tíz órakor egy otthoni IP-címről facebookozott, vagyis több eszköze szerint is aktív volt. A Fitbit adataiból az is kiderült, mikor állt le a nő szervezete. A nyomozók ezen digitális lábnyomok alapján tudták rekonstrulálni a történések valódi láncolatát.

Végül kiderült: a házaspár komoly párkapcsolati problémákkal küzdött. Richard megcsalta feleségét, szeretője gyermeket várt tőle. A bizonyítékok és a kütyük által szolgáltatott információk alapján gyilkosság vádjával őrizetbe vették a férfit. Egymillió dollár óvadék ellenében helyezték szabadlábra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik